WK van de schaamte

Source: L.I. (Lara) Wolters i, published on Thursday, November 24 2022.

Door Lara Wolters op 24 november 2022 Delen

Vandaag stemde het Europees Parlement over een resolutie waarmee Qatar en de FIFA worden opgeroepen tot duurzame verandering. Mensenrechtencriteria moeten worden opgenomen bij toewijzing van een land als gastland voor het wereldkampioenschap voetbal. Al langer spreek ik me uit over het WK in Qatar en voor een compensatiefonds voor de slachtoffers. WK van de schaamte

Dit is het WK van de schaamte: eerst duizenden doden, nu een verbod op zoiets simpels als een ‘OneLove’ boodschap. Wranger wordt het niet. Belangrijk dat we de druk op de ketel houden, want er is ook een Qatar ná het WK.

“Qatar en de FIFA reageren iedere keer als door een wesp gestoken als landen de mensenrechtensituatie en de arbeidsomstandigheden aankaarten.”

Mensenrechten

Er is inderdaad wat verbeterd de afgelopen jaren, maar een beetje beter is in dit geval niet goed genoeg. Qatar en de FIFA moeten accepteren dat een internationaal toernooi internationale aandacht voor de situatie in het land met zich meebrengt, zeker als er nog genoeg aan te merken is op de mensenrechten.

Rol van Europese bedrijven

Daarnaast moeten we kritisch zijn op de rol die Europese bedrijven in Qatar gespeeld hebben. Als zij misstanden hebben veroorzaakt of eraan hebben bijgedragen, moeten ze bijdragen aan compensatie. De Europese wet waar ik aan werk zal dat verduidelijken: verantwoord ondernemen met oog voor mens en milieu moet de norm zijn.

Politiek signaal

Met deze resolutie geeft het Europees Parlement een politiek signaal af richting Qatar. De FIFA zwicht keer op keer voor de druk vanuit Qatar. Met deze resolutie laat het Parlement zien hier niet aan mee te doen. Wij stellen mensenrechten voorop.