Europa Vandaag: reces is voorbij, ministers van defensie komen bijeen in Praag

Monday, August 29 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Soldaat met geweer

Gaan de Europese lidstaten Oekraïense militairen trainen?

De vakanties zitten er weer op! Vandaag zien de ministers van Defensie elkaar voor het eerst na het zomerreces in Praag. Het centrale thema van de bijeenkomst is de Russische agressie tegen Oekraïne en de impact ervan op de veiligheid van de EU-lidstaten. De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov zal de vergadering ook bijwonen.

Op de agenda staat het voorstel van EU-buitenlandchef Josep Borrell om op grote schaal Oekraïense militairen te trainen in naburige EU-landen. Tot nu toe leverden westerse bondgenoten van het land voornamelijk wapens en militaire informatie aan Oekraine. De Nederlandse minister Ollongren i uitte zich vorige week al positief over het voorstel van Borrell.


 
Czech EU Presidency
Bron: The Council of the European Union

Scholz spreekt studenten toe over uitbreiding van de EU

Ook Olaf Scholz i is maandag in Praag te vinden. Het is zijn eerste bezoek aan de Tsjechische hoofdstad sinds hij bondskanselier van Duitsland is.

Scholz zal een toespraak houden voor studenten van de Karelsuniversiteit, een van de oudste universiteiten van Europa. De bondskanselier zal praten over zijn hervormingsplannen voor het bestuur van de EU en de mogelijke uitbreiding van de EU. Eerder deze zomer kondigde Scholz voorstellen aan om de EU te versterken op gebieden als defensiebeleid, technologische soevereiniteit en democratische veerkracht. Horen we hier vandaag meer over?


 
Europees Parlement

Europarlementariërs keren terug naar Brussel

Vanaf morgen 30 augustus komen ook de EP-commissies weer bijeen in Brussel. Daar hebben ze het deze week onder andere over de meerjarenbegroting, gasreserves voor de winter, Pegasus-spyware en de Brexit.

Op 12 september staat de volgende plenaire vergadering van het Europees Parlement gepland.

Dat betekent overigens niet dat de Europarlementariërs tot nu toe allemaal vakantie hadden: tijdens het reces leggen Europarlementariërs werkbezoeken af, bereiden voorstellen voor, verdiepen zich in onderwerpen, en gaan in hun eigen lidstaat langs organisaties en partijgenoten.


En verder...

Later deze week komen de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om het omstreden visumverbod voor Russische toeristen in de EU te bespreken. Onder andere de Baltische staten hebben hier afgelopen week al voor gepleit, andere landen als Duitsland en Hongarije hebben zich juist hier tegen uitgesproken.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

29-30 augustus

 

Ministers van Defensie

Training van Oekraïense militairen IN EU-lidstaten i

29 augustus

Olaf Scholz

Toespraak Karelsuniversiteit Praag

31 augustus

Minister van Buitenlandse Zaken

Visumverbod voor Russische toeristen i