Verslag van een schriftelijk overleg over voorhangprocedure besluit doorstroomtoetsen po - Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met aanpassingen op het gebied van de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en wijziging van de stelselinrichting van doorstroomtoetsen en toetsen verbonden aan leerling- en onderwijsvolgsystemen in het basisonderwijs

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. 30 toegevoegd aan wetsvoorstel 35671 - Aanpassingen op het gebied van de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en het systeem van toetsen  i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met aanpassingen op het gebied van de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en wijziging van de stelselinrichting van doorstroomtoetsen en toetsen verbonden aan leerling- en onderwijsvolgsystemen in het basisonderwijs; Verslag van een schriftelijk overleg; Verslag van een schriftelijk overleg over voorhangprocedure besluit doorstroomtoetsen po
Document date 27-06-2022
Publication date 24-06-2022
Nummer KST3567130
Reference 35671, nr. 30
Commission(s)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 671

Nr. 30

Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met aanpassingen op het gebied van de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en wijziging van de stelselinrichting van doorstroomtoetsen en toetsen verbonden aan leerling- en onderwijsvolgsystemen in het basisonderwijs

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 23 augustus 2022

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs over de brief van 24 mei 2022 over voorhangprocedure besluit doorstroomtoetsen po (Kamerstuk 35 671, nr. 29).

De vragen en opmerkingen zijn op 8 juni 2022 aan de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs voorgelegd. Bij brief van 24 juni 2022 zijn de vragen beantwoord.

De voorzitter van de commissie,

Michon-Derkzen

De adjunct-griffier van de commissie,

Arends

kst-35671-30 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

I    Vragen en opmerkingen van een fractie

De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van het Besluit doorstroomtoetsen primair onderwijs (po). Zij hebben daar nog enkele vragen over.

Allereerst vragen de leden van de SP-fractie waar zij de uitwerking van het amendement Kwint/Westerveld (Kamerstuk 35 671, nr.27) over een door Stichting Cito te ontwikkelen en aan te bieden doorstroomtoets in het besluit terug kunnen vinden.

Tevens lezen de leden van de SP-fractie dat scholen niet langer automatisch de Centrale Eindtoets ontvangen wanneer zij zich niet inschrijven voor een doorstroomtoets. Klopt het dat ook de door Stichting Cito ontwikkelde doorstroomtoets niet automatisch wordt opgestuurd naar scholen die zich niet inschrijven voor een doorstroomtoets? Zo ja, waarom niet? Is de regering bereid er alsnog voor te zorgen dat scholen de door Stichting Cito ontwikkelde doorstroomtoets ontvangen als zij zich niet inschrijven voor een doorstroomtoets, zo vragen deze leden.

II    Reactie van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs

De leden van de SP-fractie vragen waar zij de uitwerking van het amendement Kwint/Westerveld over een door Stichting Cito te ontwikkelen en aan te bieden doorstroomtoets kunnen terugvinden.

De uitwerking van dit amendement is verwerkt in de Wet subsidiëring landelijke onderwijsondersteunende activiteiten. Daarin is met de aanvaarding van het amendement opgenomen dat stichting Cito ook zelf een doorstroomtoets zal ontwikkelen (zie artikel IX van de Wet doortroom-toetsen po, Stb. 2022, nr. 135). Middels het aangenomen amendement is dus op het niveau van de wet geregeld dat Stichting Cito een doorstroomtoets zal ontwikkelen. Er bestaat derhalve geen noodzaak om dit op een lager regelingsniveau - zoals de algemene maatregel van bestuur die nu aan uw Kamer is voorgelegd - nader te reguleren. Stichting Cito bereidt zich momenteel dan ook voor op deze aanvullende wettelijke taak in het nieuwe toetsstelsel.

De leden van de SP-fractie stellen tevens de vraag of het klopt dat scholen de door Stichting Cito ontwikkelde eindtoets niet automatisch ontvangen als zij zich niet voor een andere eindtoets inschrijven. Zo ja, waarom niet? En is de regering bereid dit te veranderen.

In overleg met Stichting Cito, het CvTE en de huidige toetsaanbieders is afgesproken dat scholen die zich niet inschrijven voor een doorstroomtoets automatisch worden ingeschreven bij de toets die ze in het oude stelsel of, in de toekomst, in het voorgaande schooljaar hebben afgenomen. Wanneer een school in het oude stelsel de Centrale Eindtoets afnam, zal de school ingeschreven worden bij de doorstroomtoets die Stichting Cito ontwikkelt. Als een school in het nieuwe stelsel zich verzuimt aan te melden, en in een voorliggend jaar een toets van een private toetsaanbieder koos, dan zal de school in dat jaar dezelfde eindtoets ontvangen als in het voorliggende jaar. Daarmee krijgt de door Stichting Cito ontwikkelde overheidstoets eenzelfde positie als de doorstroomtoetsen die door de particuliere toetsaanbieders worden ontwikkeld.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 671, nr. 30 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.