Brief regering; Opdrachtverlening aan de Auditdienst Rijk over een melding over de NPO - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2022

Deze brief is onder nr. 176 toegevoegd aan wetsvoorstel 35925 VIII - Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2022 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2022; Brief regering; Opdrachtverlening aan de Auditdienst Rijk over een melding over de NPO
Document date 16-06-2022
Publication date 23-06-2022
Nummer KST35925VIII176
Reference 35925 VIII, nr. 176
Commission(s)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 925 VIII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2022

Nr. 176

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 juni 2022

Op 7 juni jl. heeft uw Kamer verzocht om een brief met het oog op een debat over een melding over de Publieke Omroep en de wijze waarop daar door mijn departement op is gehandeld.

Als Minister van OCW ben ik verantwoordelijk voor de gehele ambtelijke organisatie binnen mijn departement. Ik hecht groot belang aan een transparante en veilige organisatie. Uw Kamer vraagt mij om een reactie op deze situatie. Dat vereist dat ik dat op basis van de correcte feiten doe. Deze casus vraagt om zorgvuldig handelen van mijn zijde. Ik hecht er aan mij hierbij te baseren op de feitelijke gang van zaken. Dat is voor mij aanleiding om een partij - buiten mijn eigen departement - te vragen om deze gang van zaken te onderzoeken. Ik heb de Auditdienst Rijk daarom verzocht een feitenonderzoek uit te voeren met de vraag hoe er is gehandeld in deze situatie en hoe dit zich verhoudt tot de rijksbrede en departementale regels en procedures en codes bij dergelijke meldingen.

Ik heb de opdracht verleend aan de ADR. De begeleiding van deze opdracht heb ik belegd bij personen in het ministerie die niet bij de inhoud van de casus of het beleidsterrein media betrokken zijn om optimale objectiviteit te waarborgen. De ADR gaat zo snel mogelijk aan de slag en verwacht tot de tweede helft van juli nodig te hebben. Mijn departement zal volop medewerking aan het opstellen van dit relaas verlenen. Zodra het feitenonderzoek is afgerond zal ik uw Kamer hier verder over informeren. De sets Kamervragen die hierover gesteld zijn door de leden Omtzigt en Van der Plas aan de Minister van BZK en de Staatssecretaris van OCW en het lid Van Haga aan de Minister van BZK zullen op korte termijn worden beantwoord.

kst-35925-VIII-176 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Mede namens de Staatssecretaris benadruk ik richting de desbetreffende - voor ons onbekende - persoon aan te geven dat de deur openstaat voor een vervolggesprek mocht daar behoefte aan zijn.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R.H. Dijkgraaf

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 925 VIII, nr. 176 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.