Policy Paper 12: 'Meer ondersteuning voor de Tweede Kamer, maar welke?'
De uitbreiding van de ondersteuning van de Tweede Kamer staat al lange tijd hoog op de agenda. Ook komt hier steeds meer geld voor. Maar wat voor vorm moet de versterking van de ondersteuning hebben in de Tweede Kamer? In deze policy paper stellen auteurs Simon Otjes, Gijs Jan Brandsma, Carla Hoetink en Wimar Bolhuis dat de vorm van ondersteuning die nodig is afhangt van de rol die de Kamer zelf wil spelen.
In 'Meer ondersteuning in de Kamer, maar welke?' geven de auteurs een aanzet voor een meer fundamentele reflectie op parlementaire ondersteuning. Het paper gaat bewust niet in op de vraag hoeveel extra ondersteuning nodig is. Wat de auteurs betreft luidt de hamvraag: meer ondersteuning ja, maar in welke vorm?
De auteurs bespreken de drie kerntaken van het parlement en kijken welke rollen van Kamerondersteuning hier het beste bij passen. Wil de Tweede Kamer een sterke volksvertegenwoordigende functie hebben, dan is het belangrijk om met name de functie van marketeer in fractiestaf uit te breiden om Kameractiviteiten zichtbaar te maken naar burgers. Bij een controlerend parlement is de rol van een informatiemakelaar belangrijk, zowel bij de fractie als bij commissiestaf, om een onafhankelijke informatievoorziening te garanderen. Bij het derde ideaalbeeld, een wetgevend parlement, is het belang van een beleidsmatig en juridisch adviseur het grootst.
Titel |
Meer ondersteuning voor de Tweede Kamer, maar welke? |
---|---|
Auteurs |
Simon Otjes1, Gijs Jan Brandsma, Carla Hoetink2 en Wimar Bolhuis3 |
Datum |
Juni 2022 |
- 1.Simon Otjes (1984) is sinds 2012 verbonden aan het DNPP als wetenschappelijk medewerker. Hij studeerde politieke wetenschap en filosofie van de sociale wetenschap aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 2012 aan diezelfde universiteit op een proefschrift over nieuwe politieke partijen. Hij richt zijn onderzoek nu op Europese partijvorming. Simon Otjes werkte verder bij Bureau 'De Helling', het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Sinds 2021 is hij fellow bij het Montesquieu Instituut.
- 2.Carla Hoetink (1980) is hoogleraar-directeur van het DNPP. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de politieke geschiedenis van Nederland en Europa in de twintigste eeuw. Carla Hoetink is gespecialiseerd in de parlementaire democratie en in de cultuur en omgangsvormen in het Nederlandse parlement.
- 3.Wimar Bolhuis is universitair docent economie aan Universiteit Leiden. Hij was eerder werkzaam bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het ministerie van Financiën, de Tweede Kamerfractie van de PvdA en bij de Sociaal-Economische Raad. Zijn kennisgebieden zijn overheidsfinanciën, arbeidsmarkt, sociale zekerheid, pensioenen en zorg. Hij promoveerde in 2018 op een proefschrift over de doorrekeningen van het Centraal Planbureau van verkiezingsprogramma’s en regeerakkoorden. Sinds 2021 is hij fellow bij het Montesquieu Instituut.