Senaatsfractie tegen vijfde verlenging Tijdelijke wet Maatregelen Covid-19

Source: 50PLUS i, published on Monday, May 16 2022.

“Deze gereedschapskist met de inhoud van een botte zaag, verroeste hamer, versleten nijptang, en kromme spijkers moet naar de mening van mijn fractie dicht. Deugdelijk gereedschap is nodig in de vorm van door de minister aangekondigde wetgeving.”

Deze woorden sprak 50PLUS-Eerste Kamerlid Martine Baay dinsdag 17 mei bij het voorstel tot de vijfde verlenging van de Tijdelijke wet Maatregelen Covid-19. Zij vroeg hoe de minister het coronabeleid op langere termijn niet alleen ziet maar ook welke uitvoeringsmaatregelen hij daarvoor in gedachten heeft. “Want het is zomaar herfst!”

Martine Baay kondigde aan dat zij haar fractie in de Senaat zal adviseren tegen de vijfde verlenging van de Tijdelijke wet Maatregelen te stemmen.

Ze wees erop dat al eerder 50PLUS opmerkte dat het woord “tijdelijk” in dit verband enig cynisme oproept, want er is inmiddels niets “tijdelijks” meer aan deze wet en aan de ooit ingevoerde maatregelen die daarop berusten. De zesde verlenging van de TWM staat reeds gepland op 1 september en rekening moet worden gehouden met een zevende verlenging. Het doet denken aan het “oneindige verhaal” van Michael Ende “a never ending story” uit 1979, vond Martine Baay.

Ze wees erop dat niet exact bekend is wat de lange termijneffecten van de diverse ingezette gereedschappen teweeg hebben gebracht op de bestrijding van het virus.

“Ik noem er enkele, de notificatieapplicatie “de Covid app”, de avondklok, het verbod om meer dan 2 personen thuis te ontvangen, de quarantaineverplichting, verplicht thuiswerken, sluiting van scholen, verplichte toegangsbewijzen voor horeca en andere instellingen, boeteoplegging bij overtreding van de anderhalve meter afstand en samenscholingsverboden. Allemaal maatregelen die ieder op zichzelf een enorme inbreuk hebben gemaakt op de grondrechten van burgers en waarvan de uitwerking, zo wordt steeds duidelijker, enorme nevenschade hebben veroorzaakt.”

Lees HIER de volledige bijdrage van Martine Baay aan het debat.

© 17 mei 2022