Brief regering; Reactie op het verzoek van het lid Piri, gedaan tijdens het vragenuur, over het Wob-verzoek inzake de veiligheidssituatie in Afghanistan in de periode 1 januari 2021 tot en met 30 augustus 2021 - Bestrijding internationaal terrorisme

Deze brief is onder nr. 901 toegevoegd aan dossier 27925 - Bestrijding internationaal terrorisme.

1.

Kerngegevens

Officiƫle titel Bestrijding internationaal terrorisme; Brief regering; Reactie op het verzoek van het lid Piri, gedaan tijdens het vragenuur, over het Wob-verzoek inzake de veiligheidssituatie in Afghanistan in de periode 1 januari 2021 tot en met 30 augustus 2021
Document date 17-05-2022
Publication date 17-05-2022
Nummer KST27925901
Reference 27925, nr. 901
Commission(s) Binnenlandse Zaken (BIZA)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

27 925

Bestrijding internationaal terrorisme

Nr. 901    BRIEF VAN DE MINISTER-PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE

ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 mei 2022

In het vragenuur van dinsdag 10 mei 2022 heeft het lid Piri gevraagd om een reactie op het besluit inzake het Wob-verzoek over kortgezegd correspondentie inzake de veiligheidssituatie in Afghanistan in de periode 1 januari 2021 tot en met 30 augustus 2021 bij het Ministerie van Algemene Zaken (Handelingen II 2021/22, nr. 77, Vragenuur).

In het besluit van 21 februari 2021 is gemotiveerd weergegeven welke documenten bij het Ministerie van Algemene Zaken zijn aangetroffen, en of de informatie in deze documenten op grond van de Wet openbaarheid van bestuur, al dan niet gedeeltelijk, openbaar kunnen worden gemaakt.1

Het merendeel van de documenten die zijn aangetroffen bij het Ministerie van Algemene Zaken betreffen documenten die zijn opgesteld door een ander ministerie, zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Defensie of het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Er is met de verzoeker afgesproken dat ieder ministerie besluit over de stukken die zijn opgesteld door het eigen ministerie. Dit is een gebruikelijke werkwijze. Deze stukken zijn derhalve niet openbaar gemaakt door het Ministerie van Algemene Zaken, maar deze zijn of worden wel betrokken bij (deel)besluiten van de andere betrokken ministeries.

Daarnaast zijn bij het Ministerie van Algemene Zaken notulen van de ministerraad aangetroffen, waarin de veiligheidssituatie in Afghanistan aan de orde is gekomen. De aangetroffen notulen van de ministerraad zijn niet openbaar gemaakt gelet op het belang van de staat. Hetzelfde geldt

1 Verzoeker heeft het wob-besluit gepubliceerd op https://upload.gscdn.nl/uploads/ c128a6b161_Scan_gemaakt_op_Xerox_MFP.PDF.

kst-27925-901 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

ten aanzien van informatie die betrekking heeft op observaties van hetgeen gewisseld is in de ministerraad en in BWO's.2

Er zijn WhatsApp berichten gewisseld tussen een medewerker van Algemene Zaken en een medewerker van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, er is diverse e-mailcorrespondentie aangetroffen tussen medewerkers van mijn ministerie, en tussen medewerkers van mijn ministerie en andere ministeries en er zijn stukken aangetroffen ter voorbereiding van internationale contacten met diverse vertegenwoordigers van andere landen. Deze documenten zijn beoordeeld op grond van het geldende wettelijke kader en zo veel mogelijk openbaar gemaakt, met uitzondering van informatie waarbij het belang van de betrekkingen van Nederland met andere staten wordt geschaadt en met inachtneming van bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Het bovenstaande heeft uiteindelijk geleid tot het besluit dat op 21 februari 2022 is genomen om aan het verzoek van de verzoeker gedeeltelijk tegemoet te komen en de in de bijlage bij dit besluit opgenomen stukken openbaar te maken.

Tot slot merk ik op dat het kabinet de Commissie van onderzoek evacua-tieoperatie Kaboel heeft ingesteld, onder leiding van de heer Ruys, om onderzoek te doen naar de evacuatieoperatie. De Commissie zal uiterlijk 31 mei 2023 haar rapport uitbrengen en aanbieden aan het kabinet.

De Minister-President,

Minister van Algemene Zaken,

  • M. 
    Rutte

2 Zie in dit verband ook antwoord op vraag 4 in het antwoord van Minister Knapen (Buitenlandse Zaken), mede namens de Minister-President (ontvangen 13 oktober 2021), op vragen van de leden Jasper van Dijk (SP) en Omtzigt (Omtzigt) aan de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister-President over het aantal evacuaties vanuit de ambassade in Kaboel (ingezonden 13 oktober 2021) (Aanhangsel Handelingen II 2021/22, nr. 305).

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 27 925, nr. 901 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.