VERSLAG ALV 28 december

Source: RADICAAL, jongerenorganisaite BIJ1 i, published on Tuesday, January 18 2022.

Op 28 december 2021 was de online algemene leden vergadering van RADICAAL. We hadden een drukke agenda en ondanks de technische problemen die we soms hadden, was het een middag waar we, met hoop voor de toekomst, naar terug kunnen kijken.

Openingsspeech en terugblik

Onze ledenvergadering begon met een terugblik op het vorige jaar. Het was een druk jaar voor RADICAAL. Behalve dat onze moederpartij BIJ1, één zetel in de Tweede Kamer heeft behaald hebben we ook voor het eerst in lange tijd weer een bestuur verkozen! Het jaar heeft niet precies verlopen zoals we dachten dat het zou verlopen, de pandemie heeft onze organisatie heel erg gelimiteerd in het organiseren van o.a. activiteiten, bijeenkomsten etc. Als bestuur hebben we ons veel gericht op praktische zaken die de basis van een organisatie vormen.

Ondanks de limieten, kijken we ook mooi terug op 2021. Zo is ons ledenaantal verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, hebben we actief campagne gevoerd voor BIJ1, verschillenden connecties gemaakt met organisaties die onze belangen behartigen, verschillende leden actief zich laten inzetten in werkgroepen en commissies en hebben we de grond gezet voor de komende jaren.

Financieel Jaarverslag

Na de terugblik op 2021 hebben we een financieel jaarverslag gepresenteerd. Dit jaarverslag zal binnenkort op de website verschijnen. Voor vragen over onze financiën kan je terecht bij kevin@radicaal.org.

Commissies

Verschillende commissieleden hebben gesproken op onze ALV, waaronder de commissies educatie, redactie en interne organisatie. De educatie commissie verzorgt educatie materiaal in en rondom RADICAAL. Afgelopen maanden hebben zij zich vooral gefocust op de leden van de educatie commissie. Maar het educatiemateriaal zal in de toekomst worden uitgebreid naar niet-leden. Het doel van de commissie is om collectief en interactief met elkaar te leren met, en van elkaar. Hierna vertelde onze redactie wat over zichzelf. In een half jaar tijd zijn er 20 +/- artikelen uitgebracht. Zo zijn er leden die aanwezig zijn geweest op protesten, die verslagen naar buiten brengen vanuit ons perspectief. Leden uit deze commissie schrijven ook regelmatig columns. De leden van de reactie zijn vrij om hun onderwerpen te kiezen, waardoor er een divers aanbod aan artikelen is. En als laatst de interne organisatie commissie, hun focus ligt op ledenbinding, safer space richtlijnen en het contact met de partij. Zij zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het samenstellen voor vertrouwenspersonen zodat RADICAAL een veilige plek is voor iedereen.

Interview Daryll Landbrug

Daryll Landbrug is kandidaat gemeenteraadslid voor Amsterdam BIJ1 en is werkzaam als jongerenwerker. In een gesprek met Wala Nura heeft hij verteld over dit jongerenwerk en het belang van jongeren in de strijd. Daryll heeft verteld over de activiteiten die hij organiseert voor jongeren, het belang van signalering en educatie op scholen. Hij benoemt dat taal een knelpunt is voor de oudere generatie en dat er voor Radicaal betere kansen liggen voor het aansluiten bij jongeren. Ook vertelt Daryll over de zware en zeer persoonlijke BIJ1 campagne, waar hij aangeeft nog niet hersteld van te zijn. Hij bereidt zich ondertussen voor op de gemeenteraadscampagne en benadrukt het belang van selfcare.

Moties

Er is gestemd op de volgende drie moties:

Het instellen van een vertrouwenspersoon:

Radicaal hoort een veilige omgeving te zijn voor leden. Daarom moeten er vertrouwenspersonen komen. We zullen daarom in korte tijd twee interim-vertrouwenspersonen toewijzen. Voor de volgende ALV zullen we een document hebben gepubliceerd met de rol van een vertrouwenspersoon. Leden kunnen dan aanpassingen maken aan dat document.

Controleerbaarheid bestuur: leden toegang verlenen tot de notulen en agenda’s van het bestuur

Leden van Radicaal hebben recht om het bestuur te kunnen controleren, daarom zullen we werken aan een ledenportaal om leden toegang te kunnen geven aan onze agenda en notulen in een online archief.

Online communicatie: lijn trekken door de communicatie platformen

De derde motie spreekt over de communicatie van Radicaal die op dit moment nog te vaag en niet veilig verloopt via WhatsApp. Deze motie dient er dan ook voor om de communicatie van Radicaal naar een beter passend platform te verhuizen zoals Signal.

Het bestuur heeft voor alle moties een positief advies uitgesproken.

Er is uitgelegd dat de leden stemmen op het advies en dus niet op de motie zelf. Als het advies niet aangenomen wordt, kunnen de indieners de moties nogmaals toelichten en kan er opnieuw gestemd worden. Kiara van de ICT heeft toelichting gegeven over het stemsysteem (Helios) en hoe dit in zijn werk gaat. Ook is verteld dat er trustees aanwezig zijn: mensen die de stemmen controleren.

Uitslagen moties

Motie 1: 30 stemmen voor, 1 blanco - aangenomen

Motie 2: 27 voor, 2 tegen en 1 blanco - aangenomen

Motie 3: 25 voor, 1 nee en 5 blanco - aangenomen

Toekomstplannen

Er zal in het nieuwe jaar een nieuwe commissie worden opgericht in het kader van internationale politiek en dekolonisatie, waarbij aandacht besteed wordt aan Frontex, Palestina, Caribische eilanden, etc. De huidige commissies zullen ook verder worden uitgebreid. Er wordt een kascommissie opgericht: dit zijn aantal leden die de financiën zullen controleren voor de volgende ALV. Leden kunnen zich aanmelden voor de kascommissie door te mailen naar info@radicaal.org!

Radicaal zal hoogstwaarschijnlijk in het nieuwe jaar een pand gaan delen met Utrecht BIJ1. Verder is Radicaal van plan lokale afdelingen te gaan oprichten, om te beginnen bij Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Groningen. De visie en ambitie van Radicaal zal verder worden vormgegeven en eventueel verwerkt in een manifest. Er zal nog verder gewerkt worden aan leden integratie en het begeleiden van (nieuwe) leden naar plekken binnen de PJO die bij hen past. Ten slotte zal Radicaal bijdragen aan de gemeenteraadscampagne van BIJ1. Hoe we dit precies gaan doen zullen we in een meeting met leden bespreken en uitwerken. Meer info volgt.

Interview Nilab Ahmadi

Nilab is gemeenteraadskandidaat voor Amsterdam BIJ1 en is werkzaam in de Amsterdamse fractie. In een gesprek met Wala heeft Nilab het gehad over haar werk binnen de Amsterdamse fractie en haar motivatie om zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Binnen de fractie probeert ze lokale vraagstukken aan te kaarten en te luisteren naar de bewoners. Haar grootste drijfveer is het verbeteren van de positie van vluchtelingen en ze wil zich hier voornamelijk hard voor maken binnen de gemeenteraad. Prioriteiten op de agenda: inburgeringsproces Amsterdam, mensen verbinden. Visie: Amsterdam een internationaal voorbeeld maken voor vluchtelingenbeleid.

Spoken word

Spoken word artiest Hasan Gök heeft zichzelf voorgesteld en twee van zijn stukken voorgedragen.

Interview Hazar

In een gesprek met Berke spreekt Hazar over validisme en haar werk binnen Arnhem-Nijmegen BIJ1. Hazar legt uit wat validisme is en hoe dit doorwerkt in alle facetten van de samenleving. De afdeling doet niet meer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen bij Arnhem-Nijmegen, omdat het kernteam te klein was voor de dingen die gedragen moesten worden. Na de vraag of Hazar tips heeft voor boeken, noemt zij Care Work van Leah Lakshmi Piepzna-Samarasinha en Disability Visability van Alice Wong

Interview Noura Oul Fakir (Utrecht BIJ1)

Noura is kandidaat gemeenteraadslid voor Utrecht BIJ1. In gesprek met Berke vertelt zij over wat haar bij BIJ1 heeft gebracht en hoe zij zich wil inzetten voor Utrecht binnen de gemeenteraad. Zij noemt marktwerking, jeugdzorg en wonen als aandachtspunten. Als Noura de vraag krijgt welke boek zij zou aanraden noemt ze vrijwel meteen schrijver Fatima Mernissi haar biografie en onderzoeken.

Interview Precious Sadhoe (Rotterdam BIJ1)

Precious is kandidaat gemeenteraadslid voor Rotterdam BIJ1. Zij geeft aan dat BIJ1 staat voor alles wat zij mist in de samenleving en de kernwaarden graag wilt uitdragen binnen de Rotterdamse gemeenteraad. Als aandachtspunten voor de raad noemt zij inclusiviteit en onderwijs.

Afsluiting

Wala en Berke sluiten de ALV af met een leuke aankondiging: RADICAAL heeft merchandise! Elke aanwezige van de ALV zal een gratis item toegestuurd krijgen. Dit kan besteld worden via de webshop, die binnenkort zal worden gelanceerd (de aanwezigen van de ALV zullen dit gratis kunnen doen). Op de webshops zullen hoodies, shirts, tote bags en stickers te bestellen zijn.