Brief regering; Adviescollege 'toekomstbestendig stelsel bewaken en beveiligen’ - Bestrijding georganiseerde criminaliteit

Deze brief is onder nr. 335 toegevoegd aan dossier 29911 - Bestrijding georganiseerde criminaliteit.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Bestrijding georganiseerde criminaliteit; Brief regering; Adviescollege 'toekomstbestendig stelsel bewaken en beveiligen’
Document date 27-10-2021
Publication date 01-11-2021
Nummer KST29911335
Reference 29911, nr. 335
Commission(s) Justitie en Veiligheid (JV)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

29 911

Bestrijding georganiseerde criminaliteit

Nr. 335    BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 oktober 2021

Op 26 oktober jl. heeft het adviescollege «toekomstbestendig stelsel bewaken en beveiligen» (hierna: Commissie Bos) haar adviesrapport aan mij gepresenteerd. Met deze brief bied ik uw Kamer het rapport van de Commissie Bos aan1.

De «bewaken en beveiligen zaken» zijn de afgelopen jaren complexer, langduriger en extremer in omvang en zwaarte geworden. Dit heeft geleid tot een toenemende druk op het stelsel bewaken en beveiligen. De afschuwelijke gebeurtenissen van de afgelopen periode hebben daarnaast aangetoond dat excessief geweld tegen de dragers van onze democratische instituties vanuit criminele netwerken geen taboe meer is. Bescherming van deze personen is een voorwaarde voor het functioneren van de democratische rechtsstaat en het brede offensief tegen de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Daarom investeert het kabinet in dit kader in de versterking van het stelsel bewaken en beveiligen2. Over de voortgang van deze versterkingen in de vorm van capaciteit, middelen en kwaliteitsverbeteringen heb ik uw Kamer op 13 november 2020 en 8 februari 2021 geïnformeerd. Op 4 oktober 2021 is uw Kamer geïnformeerd over de aanvullende investeringen in de aanpak van ondermijnende criminaliteit, waaronder extra financiering voor bewaken en beveiligen3.

In het kader van de verdere versterking van het stelsel heeft de ministerraad op 30 april jl. ingestemd met mijn voorstel voor het instellen van de Commissie Bos4. De Commissie Bos is gevraagd het stelsel te beoordelen en voorstellen te doen voor de wijze waarop het stelsel toekomstbestendig gemaakt kan worden zodat blijvend het hoofd geboden kan worden aan huidige en toekomstige dreigingen.

1    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

2    Kamerstuk 29 911, nr. 281

3    Kamerstuk 29 911, nr. 292, Kamerstuk 29 911, nr. 300 en Kamerstuk 29 911, nr. 329

4    Stcrt. 2021, nr. 25135.

kst-29911-335 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Het kabinet is de Commissie Bos dankbaar voor de grondige analyse en aanbevelingen om het stelsel bewaken en beveiligen te versterken en onderschrijft de urgentie die het rapport uitdraagt. De Commissie Bos doet ten behoeve van een toekomstbestendig stelsel voorstellen om blijvend het hoofd te kunnen bieden aan de genoemde dreigingen in een steeds complexer wordende samenleving. Het stelsel bewaken en beveiligen, dat werd ingericht na de moord op de heer Fortuyn1, staat inderdaad voor een grote opgave, gezien de door de Commissie geschetste ontwikkelingen die van invloed zijn op het stelsel. Ik ondersteun dan ook de analyse en oplossingsrichtingen in het rapport op hoofdlijnen.

Naast dat het stelsel bewaken en beveiligen centraal staat in het advies van de Commissie Bos is de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gevraagd om te onderzoeken welke lessen getrokken kunnen worden uit de beveiligingssituaties van de broer, de toenmalig advocaat en de vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces2. Het is voorzien dat ook daaruit conclusies en aanbevelingen kunnen voortkomen ten aanzien van het stelsel bewaken en beveiligen. Ik zal daar dan ook met uw Kamer over in gesprek gaan.

Met inachtneming van de voortgang van het onderzoek van de OVV zal ik ten behoeve van de versterking van het stelsel bewaken en beveiligen met alle betrokken organisaties de aanbevelingen en conclusies van de Commissie Bos zorgvuldig bestuderen. Ik zal daartoe alvast de door de Commissie Bos voorgestelde Landelijke Vierhoek bewaken en beveiligen inrichten. In deze Vierhoek onder leiding van de NCTV, zijn het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en de Koninklijke Marechaussee op het hoogste niveau vertegenwoordigd. De Vierhoek opereert binnen het huidige wettelijke stelsel met inachtneming van de bestaande taken, bevoegdheden en gezagsverhoudingen van en tussen de deelnemers. De Landelijke Vierhoek is verantwoordelijk voor het functioneren en de versterkingen van het stelsel. Daartoe zal ik, onder sturing van de landelijke Vierhoek, direct een tijdelijke taskforce inrichten. In deze taskforce zullen alle bij het stelsel betrokken partners - onder leiding van de NCTV - samenwerken aan het uitwerken van de aanbevelingen en conclusies in het rapport.

Ik streef ernaar om uw Kamer voor de begrotingsbehandeling van Justitie en Veiligheid nader te informeren.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

F.B.J. Grapperhaus

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 29 911, nr. 335 2

1

   Kamerstuk 28 974, nr. 5

2

   Kamerstuk 35 570 VI, nr. 121


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.