Brief regering; Benoemingsprocedure nieuw lid van de Toetsingscommissie inzet Bevoegdheden (TIB) - Voordracht ter vervulling van een vacature voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB)

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 35939 - Voordracht ter vervulling van een vacature voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

1.

Kerngegevens

Officiƫle titel Voordracht ter vervulling van een vacature voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB); Brief regering; Benoemingsprocedure nieuw lid van de Toetsingscommissie inzet Bevoegdheden (TIB)
Document date 06-10-2021
Publication date 13-10-2021
Nummer KST359391
Reference 35939, nr. 1
Commission(s) Binnenlandse Zaken (BIZA)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 939

Voordracht ter vervulling van een vacature voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB)

Nr. 1

BRIEF VAN DE MINISTER-PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 oktober 2021

De heer mr. A.R.O. Mooy heeft mij verzocht te bevorderen dat aan hem per 1 februari 2022 ontslag wordt verleend als lid van de toetsingscommissie inzet bevoegdheden (TIB). Door het vertrek van de heer Mooy is het wenselijk om zo snel mogelijk een nieuw juridisch lid voor de TIB te benoemen.

De ontslag- en benoemingsprocedure voor de TIB is geregeld in artikel 33 en hoofdstuk 7 van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017). Artikel 99, lid 1, van deze wet geeft aan dat voor de benoeming van de leden van de TIB door de Tweede Kamer der Staten-Generaal per vacature een voordracht wordt gedaan van tenminste drie personen, waaruit de betrokken ministers een keuze maken. Bij haar voordracht slaat de Tweede Kamer zodanig acht als haar dienstig voorkomt op een door de vicepresident van de Raad van State, de president van de Hoge Raad der Nederlanden en de Nationale ombudsman gezamenlijk opgemaakte aanbevelingslijst van ten minste drie kandidaten per vacature. De geselecteerde kandidaat wordt door de Kroon benoemd.

Ik heb de vicepresident van de Raad van State middels bijgevoegde brief verzocht om de benoemingsprocedure op korte termijn te starten en de aanbevelingscommissie bijeen te roepen1. Ik verzoek u om een benoemingscommissie samen te stellen, teneinde een nieuw juridisch lid van TIB op voordracht van de Tweede Kamer te kunnen benoemen.

De Minister-President,

De Minister van Algemene Zaken,

  • M. 
    Rutte

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-35939-1 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 939, nr. 1


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.