Brief regering; Behoeftestelling ‘Uitbreiding Role 2’ - Materieelprojecten

Deze brief is onder nr. 340 toegevoegd aan dossier 27830 - Materieelprojecten Defensie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Materieelprojecten; Brief regering; Behoeftestelling ‘Uitbreiding Role 2’
Document date 11-06-2021
Publication date 14-06-2021
Nummer KST27830340
Reference 27830, nr. 340
Commission(s)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

27 830

Materieelprojecten

Nr. 340    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 juni 2021

Inleiding

Met deze A-brief informeer ik u over de behoeftestelling «Uitbreiding Role 2». We vragen van militairen dat ze ingezet worden onder risicovolle omstandigheden. Daarbij is het van groot belang dat ze kunnen rekenen op goede en kwalitatief hoogwaardige geneeskundige zorg. Defensie moderniseert daarom haar operationeel zorgsysteem. Het militair zorgsysteem onderscheidt verschillende niveaus van zorg, zogenoemde Roles: oplopend van Role 0 (kameradenhulp) tot en met Role 4 (definitieve hospitalisatie in het Centraal Militaire Hospitaal). Deze behoeftestelling concentreert zich op de vernieuwing en uitbreiding van de Role 2. Een Role 2 betreft een veldhospitaal waarbij onder andere wordt voorzien in spoedeisende hulp en eerste- en tweedelijnszorg inclusief basischirurgie. Dit project voorziet in de aanschaf van aanvullende mobiele operationele infrastructuur waarmee Defensie drie identieke Role 2 installaties kan vormen.

Vanwege het bereiken van het einde van de levensduur is het Mobiel Geneeskundig Operatiekamer Systeem (MOGOS) in 2015 buiten gebruik gesteld en kon door financiële beperkingen toen niet in vervanging worden voorzien. Defensie beschikt sindsdien over slechts twee veldhospitalen in tenten met beperkte capaciteit.

Dit project voorziet in de verwerving van geneeskundige containers en bijbehorende modules (zoals energievoorziening en sterilisatietenten) waarmee een essentieel deel van de geneeskundige keten wordt hersteld. Met deze aanschaf wordt de operationele geneeskundige capaciteit vergroot en kwalitatief verbeterd. Containers zijn mede door hun vaste inrichting snel operationeel inzetbaar en arbeidsextensief in de opbouw en instandhouding. Op deze manier kan er onder alle omstandigheden effectievere zorg worden geboden aan onze militairen. Bovendien wordt, de professionaliteit van het geneeskundig personeel vergroot en hun motivatie versterkt door hen te laten trainen met de juiste middelen. Dit is kst-27830-340 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

essentieel voor het behoud van schaars geneeskundig personeel en de geneeskundige keten inzetbaar te houden.

Context

Het project «Uitbreiding Role 2» draagt bij aan het op niveau brengen van de ondersteuningscapaciteit van de krijgsmacht, zoals aangekondigd in de Defensienota 2018 (Kamerstuk 34 919, nr. 1). In de Defensievisie 2035 (Kamerstuk 34 919, nr. 71) wordt gepleit voor een significante versterking van de ondersteuning. Onder deze ondersteuning vallen de geneeskundige keten en de bescherming van gevechtseenheden. Met de uitbreiding van het veldhospitaal voldoet Defensie bovendien beter aan de inzetbaarheidsdoelen voor de verschillende hoofdtaken. Daarnaast heeft Nederland ingestemd met de NAVO-verplichting dat landen over voldoende capaciteit dienen te beschikken voor een effectieve geneeskundige keten.

Behoefte en kenmerken

Nederlandse militairen moeten wereldwijd kunnen opereren in uiteenlopende klimaatgebieden, terreinomstandigheden, crisissituaties en dreigingen. Om deze reden moet het veldhospitaal flexibel en zelfstandig inzetbaar zijn. Door de modulaire opbouw kan de inzet van het veldhospitaal worden afgestemd op de operationele behoefte. Specifieke elementen van de Role 2 kunnen bijvoorbeeld hoog-mobiel en dichtbij eenheden ontplooid worden, waardoor slachtoffers een significant grotere overlevingskans hebben. Het Role 2 veldhospitaal kan met de nieuwe modules ook worden uitgebreid met bijvoorbeeld meer operatie-, IC- en verpleegcapaciteit. Het toevoegen van deze aanvullende modules zorgt ervoor dat het veldhospitaal geavanceerdere zorg kan bieden.

Om drie identieke Role 2 veldhospitalen te realiseren worden ruim 70 geneeskundige containers aangeschaft met geïntegreerde collective protection (COLPRO) systemen die bescherming bieden in chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) omstandigheden. Daarnaast voorziet dit project in sterilisatietenten, één intern waterdistri-butiesysteem en diverse energiepakketten inclusief het bijbehorend transport. De geneeskundige tenten en containers die reeds in bezit zijn worden herverdeeld en sluiten aan op de nieuw aan te schaffen veldhospitalen. Tenslotte worden infrastructurele voorzieningen gerealiseerd voor de instandhouding van het materieel. Met dit project worden de bestaande faciliteiten uitgebreid en de inzetbaarheid vergroot.

Relatie met andere projecten

Vanuit het programma Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW) wordt voorzien in transportcapaciteit om de Role 2 containers te vervoeren (Kamerstuk 27 830, nr. 313). Verder worden aanhangwagens aangeschaft. Deze worden met het programma «Defen-siebrede vervanging wissellaadsysteem, trekker-oplegcombinatie en wielbergingsvoertuigen» (WTB) verworven (Kamerstuk 27 830, nr. 313).

Duurzaamheid

In het project Mobiele Energie Voorziening wordt voorzien in aanschaf van aggregaten met een lager verbruik van fossiele brandstoffen en geringere uitstoot van uitlaatgassen (Kamerstuk 27 830, nr. 313), waarmee ook in de energiebehoefte van de veldhospitalen wordt voorzien. Door gebruik te maken van schonere aggregaten draagt Defensie indirect bij aan de doelstellingen van de Defensie Energie en Omgeving Strategie (Kamerstuk 33 763, nr. 152).

Samenwerking

Defensie onderzoekt of de aanbesteding via de NATO Support and Procurement Agency (NSPA) plaats kan vinden, zodat de Role 2 installaties automatisch aan alle geldende NAVO-normen en standaarden voldoen, wat bevorderlijk is voor de interoperabiliteit. Hierdoor worden de mogelijkheden tot internationale samenwerking vergroot.

Financiële aspecten

Het toegekende projectvolume bedraagt tussen de € 25 miljoen en € 100 miljoen (prijspeil 2021). Deze investering, inclusief het effect van dit project op de exploitatiekosten, komt ten laste van het investeringsbudget van Defensie. De producten zijn van de plank (Military Off the Shelf) met beperkte aanpassingen verkrijgbaar en het projectrisico is niet groot. Het resterende risico is afgedekt met behulp van een risicoreservering.

Vooruitblik

Het project wordt uitgevoerd in de periode van 2021 tot en met 2025. Naar verwachting start de uitlevering van het materiaal in 2025. Omdat de financiële omvang van dit project minder dan 100 miljoen euro bedraagt, ben ik voornemens de Defensie Materieel Organisatie te mandateren om het project uit te voeren.

Uw Kamer wordt over de voortgang van dit project geïnformeerd via de begroting van het Defensiematerieelbegrotingsfonds, het jaarverslag en het Defensie Projectenoverzicht.

De Staatssecretaris van Defensie,

  • B. 
    Visser

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,27 830, nr. 340 3


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.