Brief regering; Verslag van de informele videoconferentie Toerismeraad van 1 maart 2021 - Raad voor Concurrentievermogen

Deze brief is onder nr. 528 toegevoegd aan dossier 21501-30 - Raad voor Concurrentievermogen i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Raad voor Concurrentievermogen; Brief regering; Verslag van de informele videoconferentie Toerismeraad van 1 maart 2021
Document date 18-03-2021
Publication date 23-03-2021
Nummer KST2150130528
Reference 21501-30, nr. 528
Commission(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

21 501-30

Raad voor Concurrentievermogen

Nr. 528

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 maart 2021

Hierbij bied ik u het verslag aan van informele Toerismeraad aan die, via videoconferentie, op 1 maart 2021 plaatsvond. Nederland werd bij deze Raad vertegenwoordigd door de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Tijdens de informele Raad is gesproken over het herstel van de toerismesector na de pandemie.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

M.C.G. Keijzer

kst-21501-30-528 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Verslag informele High Level videoconferentie over toerisme

Tijdens de informele High Level videoconferentie over toerisme spraken de lidstaten over de uitdagingen voor de toerismesector naar aanleiding van de (voortdurende) COVID-19-pandemie. Het ging hierbij vooral over welke rol de EU kan spelen bij het effectief aanpakken van deze uitdagingen. Lidstaten wisselden kennis uit over geleerde lessen van het afgelopen toerismeseizoen en spraken over wat nodig is voor een zo spoedig mogelijk herstel.

Het Portugese voorzitterschap, de United Nations World Tourism Organization (UNWTO) en de World Travel and Tourism Council (WTTC) benadrukten de (economische) gevolgen voor de toerismesector, die nijpender worden naarmate de pandemie langer aanhoudt. Veel bedrijven en banen gaan verloren en het wordt steeds moeilijker de sector weer op te bouwen. De nadruk ligt op een gezamenlijke aanpak voor het herstel van de sector.

Vrijwel alle lidstaten benadrukten dat grensoverschrijdende mobiliteit cruciaal is voor de herstart van het toerisme. Ook werd door veel lidstaten, waaronder Nederland, aangegeven dat een snelle, eensgezinde en gecoördineerde aanpak, zowel nationaal als internationaal, essentieel is om een gefragmenteerde interne markt te voorkomen. Volgens lidstaten is Europese coördinatie bijvoorbeeld nodig bij wederzijdse erkenning van testmethodes en de ontwikkeling van gezamenlijke gezondheids- en veiligheidsprotocollen.

Ik heb opgeroepen dat ter bescherming van de interne markt en onze economieën de lidstaten het vrije verkeer van personen en goederen dienen te respecteren en geen barrières op moeten werpen binnen de interne markt. Ook heb ik aandacht gevraagd voor de toerismesector op de BES-eilanden, die zwaar geraakt is door de pandemie. Bij de bescherming van de interne markt kan Europese coördinatie toegevoegde waarde hebben.

Lidstaten haalden ook het belang van vaccinatiebewijzen of vaccinatiepas-poorten aan. Volgens sommige lidstaten mag een vaccinatiebewijs niet het enige toegestane bewijs zijn om te mogen reizen. Zo zou bijvoorbeeld reizen met een bewijs van een negatieve testuitslag ook mogelijk moeten zijn. De maatregel mag dus niet discriminatoir van aard zijn. Sommige lidstaten zouden in een dergelijk bewijs zowel vaccinaties als testuitslagen willen opnemen, terwijl andere lidstaten voorstander van minder uitgebreide certificaten zijn. Ik heb aangegeven dat het belangrijk is dat we hier een gezamenlijke en gecoördineerde benadering hanteren. De kabinetsreactie met het standpunt over vaccinatiebewijzen wordt naar verwachting half maart naar uw Kamer gestuurd.

Daarnaast noemden veel lidstaten het belang van een digitale informa-tietool (of platform) die gezondheidsinformatie van passagiers zal verzamelen. Dit helpt ook om de mobiliteit te ondersteunen en veilig reizen weer op gang te brengen.

Commissaris Breton gaf aan half maart plannen voor EU-brede digitale vaccinatiebewijzen (digitale groene pas) te presenteren. Ook gaf Breton aan dat de Commissie in de komende maanden gaat werken aan een update van het toerisme- en transportpakket van vorig jaar mei.1

1 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1591191111789&uri=CELEX:52020DC0550

Meerdere lidstaten riepen op tot financiële steun aan de toerismesector, waaronder een voorstel voor verlenging van de tijdelijke verruiming van de staatssteunregels. Ook gaven lidstaten aan waarschijnlijk in hun herstelplannen (Recovery and Resilience Plans, RRPs) projecten voor de toerismesector op te nemen.

Tenslotte zijn vrijwel alle lidstaten het erover eens dat de EU een belangrijke meerwaarde heeft om goede voorbeelden uit te wisselen. Een aantal lidstaten, waaronder Nederland, onderstreepte de noodzaak om een Europese strategie voor de sector te ontwikkelen op basis van gedeelde prioriteiten: de groene en digitale transitie. Dit geeft de Commissie ook de mogelijkheid om de samenwerking en coördinatie te versterken. Breton gaf aan er naar uit te kijken om samen met de lidstaten deze agenda verder vorm te geven en kondigde de Highlevel meeting over duurzaam toerisme aan op 14 mei a.s. waar over deze agenda zal worden gesproken.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,21 501-30, nr. 528 3


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.