Voorlopige verkiezingsuitslag: PDC ziet toename aantal Kamerleden met migratie-achtergrond

Thursday, March 18 2021, 22:30
gewijzigd

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op woensdag 17 maart om 21.30 uur en wordt sindsdien geüpdatet op basis van nieuwe voorlopige verkiezingsuitslagen.

DEN HAAG (PDC i) - De voorlopige verkiezingsuitslag van ANP laat een nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer zien die op veel fronten diverser is dan de huidige Kamer. De VVD blijft de grootste partij en lijkt zelfs door te stijgen naar 36 zetels. D66 zal de tweede partij worden met 23 zetels.

Het aantal vrouwen in de Kamer zal volgens PDC naar alle waarschijnlijkheid toenemen naar 57, dat is 38% van het aantal leden. In de oude Tweede Kamer zetelden 47 vrouwen, wat overeenkomt met 31%. Ook het aantal Kamerleden met een migratie-achtergrond zal toenemen: volgens gegevens uit het biografisch archief van PDC zal dit aantal stijgen naar 21 personen, omgerekend zo'n 14%. In de oude samenstelling waren dat er slechts 15, overeenkomend met 10% van het aantal leden. Qua regionale spreiding is de nieuwe Kamer echter een stuk minder divers: 71% van de waarschijnlijke nieuwe Kamerleden komt uit de provincie Zuid-Holland, Noord-Holland of Utrecht. In de oude samenstelling was dit nog 58%.

Verder lijkt in de nieuwe Tweede Kamer de trend door te zetten dat Kamerleden een achtergrond hebben in de politiek of het openbaar bestuur. Van de 150 nieuwe Kamerleden hebben er 109 al politieke ervaring. Ook zijn er, met wat overlap van de 109 met landelijke politieke ervaring, 55 die een functie gehad hebben in het lokaal bestuur, zoals in de gemeenteraad of Provinciale Staten. Opvallend is dat 34% van de nieuwe Kamerleden een achtergrond heeft in het bedrijfsleven.

PDC maakt analyses over de man/vrouw-verhouding, leeftijdsverdeling, migratie-achtergrond, opleidingsniveau, maatschappelijke achtergrond en woonprovincie van de nieuwe Kamer. Daarnaast is het ook mogelijk om door te klikken naar de verschillende partijen om aldaar te zien wie er volgens de voorlopige verkiezingsuitslag in de Kamer zouden komen. Bij die kandidaten is biografische informatie beschikbaar en het is per partij mogelijk om analyses te bekijken.

Via onderstaande link is de analyse te bekijken. Deze analyse wordt gedurende de dagen na de verkiezingen aangepast aan de hand van de nieuw uitgekomen prognoses. Tot de definitieve uitslag bekend is gemaakt zal PDC deze pagina blijven updaten, met duidelijke verwijzing naar op welke basis de meest recente analyse gemaakt is.

 

Disclaimer: Deze analyses zijn gemaakt op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag, gebracht door het ANP. Het tellen van stemmen is nog niet overal afgerond, dus de definitieve uitslag kan nog schuiven. Bovendien is in deze uitslag nog geen rekening gehouden met eventuele voorkeursstemmen.