Brief regering; Verslag van werkzaamheden van de Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek (RZO) van juli 2019 - december 2020 - Veteranenzorg

Deze brief is onder nr. 241 toegevoegd aan dossier 30139 - Veteranenzorg.

1.

Kerngegevens

Officiƫle titel Veteranenzorg; Brief regering; Verslag van werkzaamheden van de Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek (RZO) van juli 2019 - december 2020
Document date 28-01-2021
Publication date 16-02-2021
Nummer KST30139241
Reference 30139, nr. 241
Commission(s)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

30 139

Veteranenzorg

Nr. 241    BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 28 januari 2021

Hierbij bied ik u ter informatie aan het verslag van werkzaamheden van de Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek (RZO1). Het verslag ziet op de werkzaamheden van de Raad in de periode juli 2019 tot en met december 2020. Tevens geldt dit verslag als eindrapportage van de RZO. De reden hiervan is dat met de oprichting van het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) en het instellen van de Raad van Toezicht er overlap ontstaat met de werkzaamheden van de RZO. Hierdoor heeft de RZO onvoldoende toegevoegde waarde. Het in stand houden van de RZO als toezichthouder is daarmee niet meer opportuun.

Tot de oprichting van het NLVi had deze onafhankelijke Raad een adviserende rol bij de verbetering van de veteranenzorg. De Raad hield toezicht op het landelijk Zorgsysteem voor veteranen (LZV), bevorderde de samenwerking tussen de betrokken partijen en gaf advies over het wetenschappelijk onderzoek naar uitzendgerelateerde aandoeningen. De Raad adviseerde mij gevraagd en ongevraagd over deze onderwerpen.

De Raad concludeert in haar rapportage dat de zorg aan onze veteranen verder is verbeterd, daar ben ik blij mee. Punt van aandacht is de capaciteit van het gespecialiseerd maatschappelijk werk. Tevens concludeert de Raad dat het LZV een belangrijke inspanning heeft geleverd om de veteranenzorg te garanderen tijdens de coronacrisis. Ondanks de grote druk die is ontstaan door de crisis heeft dit niet geleid tot onacceptabele vertraging in de veteranenzorgketen. Ik ben daar trots op.

Tot slot wordt door de RZO bijzondere aandacht gevraagd voor samenwerking in de zorg en op het gebied van onderzoek met andere beroepsgroepen om innovatie te bevorderen en effectiever te kunnen omgaan

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-30139-241 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

met financiĆ«le middelen en gespecialiseerde behandelcapaciteit. Ik heb het werk van de Raad zeer oprijs gesteld en neem het verslag ter harte. Ik zal dit verslag ook betrekken bij de eerstvolgende veteranennota.

De Minister van Defensie,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 30 139, nr. 241 2


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.