Geen verplichte herverdeling vluchtelingen maakt Europese kopgroep noodzakelijk

Source: K.P. (Kati) Piri i, published on Wednesday, September 23 2020.

Door Kati Piri op 23 september 2020 Delen

Het langverwachte nieuwe migratiepact van de Europese Commissie is vandaag gepresenteerd. De vraag is of hiermee de jarenlange impasse wordt doorbroken en mensonterende situaties als op de Griekse eilanden voorkomen.

Het recht om asiel aan te vragen binnen de Europese Unie blijft overeind staan. En ook worden alle verzoeken nog steeds individueel beoordeeld. Die basisprincipes zijn goed. Ook is het logisch dat er meer werk wordt gemaakt van het terugsturen van mensen die geen recht hebben op asiel. Dat betreft momenteel bijna 2/3de van alle asielzoekers.

Dit voorstel lijkt vooral solidair met de lidstaten, maar de vraag is hoe solidair is het met de vluchtelingen?

Dit voorstel lijkt vooral solidair met de lidstaten, maar de vraag is hoe solidair is het met de vluchtelingen? Landen mogen met dit voorstel per keer bepalen of ze tenten, dekens of geld sturen, een vliegtuig om mensen uit te zetten naar hun land van herkomst óf het overnemen van vluchtelingen. Het feit dat er geen verplichte afspraken zijn over herverdeling, laat zien dat er alsnog noodzaak is tot een kopgroep van landen die wel bereid zijn om vluchtelingen op te nemen.

Het is onze gezamenlijke plicht om te voorkomen dat er weer mensonterende Morias verschijnen aan de randen van Europa.

Het is onze gezamenlijke plicht om te voorkomen dat er weer mensonterende Morias verschijnen aan de randen van Europa. Daarvoor moet het Europees Parlement nu aan het werk met dit pakket.