Brief regering; Toezegging overzicht thuiswerkvoorzieningen overheidssectoren - Arbeidsomstandigheden

Deze brief is onder nr. 390 toegevoegd aan dossier 31490 - Vernieuwing van de rijksdienst en dossier 25883 - Arbeidsomstandigheden.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Arbeidsomstandigheden; Brief regering; Toezegging overzicht thuiswerkvoorzieningen overheidssectoren
Document date 10-09-2020
Publication date 11-09-2020
Nummer KST25883390
Reference 25883; 31490, nr. 390
Commission(s) Binnenlandse Zaken (BIZA)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2020

Vergaderjaar 2019-

25 883 31 490

Nr. 390

Arbeidsomstandigheden Vernieuwing van de rijksdienst

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 10 september 2020

Tijdens het Algemeen Overleg Digitalisering van 1 juli 2020 (Kamerstuk 26 643, nr. 707) heb ik aan het lid Van Dam (CDA) toegezegd te inventariseren welke maatregelen de overheidssectoren Rijk en Politie nemen om ervoor te zorgen dat hun medewerkers gedurende de coronacrisis op een Arboverantwoorde manier kunnen thuiswerken en uw Kamer daarover te informeren. Met deze brief kom ik deze toezegging na en informeer ik u, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, over de genomen maatregelen. De brief beschrijft allereerst de genomen maatregelen bij Rijk en vervolgens bij Politie. De genomen maatregelen bij Politie zijn door de Minister van Justitie en Veiligheid verstrekt.

Uitgangspunt voor de maatregelen rondom thuiswerken is de zorgplicht van de werkgever voor de werkomstandigheden van de werknemer, die ook geldt bij thuiswerken. Dit volgt uit artikel 5.4 van het Arbeidsomstandighedenbesluit, welke stelt dat de (thuis)werkplek van werknemers volgens ergonomische beginselen moet worden ingericht, tenzij dit redelijkerwijs niet kan.

Rijk

De coronacrisis vroeg om een acute omschakeling naar thuiswerken voor een groot gedeelte van de medewerkers van de sector Rijk. Om Arbover-antwoord thuis te kunnen werken zijn aan het begin van de coronacrisis voor de korte termijn maatregelen genomen voor het inrichten van de thuiswerkplek. Hierbij gaat het om: voorlichting en instructies, ergonomisch advies op afstand, consultatie bedrijfsarts op afstand, ter beschikking stelling van kantoorvoorzieningen, prioriteit voor medewerkers met specifieke voorzieningen en een loket en toolkit Maatschappelijk Werk, gericht op de psychosociale kant van het thuiswerken.

kst-25883-390 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Inmiddels is per 31 juli 2020 in overeenstemming met de Groepsonderne-mingsraad Rijk (GOR Rijk) structureel beleid voor de inrichting van de thuiswerkplek vastgesteld.

Als basis voor de thuiswerkafspraken gelden de afspraken zoals verwoord in de Arbocatalogus Rijk, onderdeel beeldschermwerk/werkplek thuis.1 Dit beleid betreft een rijksbrede invulling voor algemene (kantoor)functies of (kantoor)werkzaamheden bij het thuis verrichten van meer dan 2 uur beeldschermwerk per dag. De noodzakelijke voorzieningen voor het Arboverantwoord inrichten van de thuiswerkplek worden door de werkgever ter beschikking gesteld, voor zover deze nog niet aanwezig zijn op de werkplek thuis. Hierbij gaat het om: ergonomische bureaustoel, beeldscherm, toetsenbord, muis, laptophouder en voetenbank. Voor de meeste voorzieningen geldt dat medewerkers die - na overleg met de leidinggevende - zelf kunnen aanschaffen en declareren tot een rijksbreed vastgesteld maximumbedrag. Voor bureaustoelen geldt dat deze in bruikleen worden gegeven vanuit kantoor of via een leverancier kunnen worden aangeschaft, zodat aan de gestelde Arbonormen wordt voldaan.

Voor specifieke voorzieningen zijn er mogelijkheden voor maatwerk. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij specifieke functies waarvoor andere voorzieningen noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld voor bepaalde (ICT)-functies waarvoor een dubbel beeldscherm benodigd is, specifieke omstandigheden of als er specifieke aanpassingen nodig zijn.

Naast arbovoorzieningen hebben medewerkers die thuiswerken beschikking over de benodigde ICT-voorzieningen, zoals een laptop of telefoon. Daarnaast zijn voorzieningen voor tele- en videovergaderen aanwezig die voldoen aan de eisen voor informatiebeveiliging.

Politie

Binnen de Politie is sinds januari 2015 «Het Nieuwe Werken (hierna: HNW)» van kracht. Een belangrijk onderdeel van HNW is plaats- en tijdonafhankelijk werken.

Op het gebied van het plaats- en tijdonafhankelijk werken is er (nog vóór de coronacrisis) een aantal beleidsuitgangspunten opgesteld. Eén van de beleidsuitgangspunten is dat iedere medewerker van het korps plaatsen/of tijdonafhankelijk mag werken, binnen de mogelijkheden van de functie en beschikbare voorzieningen.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is het thuiswerken behoorlijk toegenomen. In april jl. is daarom vanuit de Politie gecommuniceerd dat het advies luidt om, mits dat binnen de functie kan, zoveel mogelijk thuis te werken en dat de beleidsuitgangspunten uit HNW nog steeds actueel zijn.

Daarnaast zijn aan alle medewerkers voorzieningen voor tele- en videovergaderen beschikbaar gesteld die voldoen aan de eisen voor informatiebeveiliging. Ook kunnen een beeldscherm en bureaustoel geleend worden.

Ten aanzien van het Arboverantwoord thuiswerken heeft er voorlichting plaatsgevonden over het Arboverantwoord instellen van de werkplek thuis. Daarnaast is er een werkinstructie «Veilig en gezond thuiswerken met beperkte middelen» opgesteld.

1 https://www.aofondsrijk.nl/arbocatalogus-rijk/arbocatalogus-beeldschermwerk/afspraken-beeldschermwerk/werkplek/werkplek-thuis/

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het plaats- en tijdonafhankelijk werken nog belangrijker is geworden. Op dit moment onderzoekt de Politie in welke mate veranderingen blijvend zijn en wat dit betekent voor de organisatie op de langere termijn.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

R.W. Knops

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 25 883, nr. 390 3


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.