Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de actuele stand van zaken rond consulaire aspecten van het Corona-virus in China - Infectieziektenbestrijding

Deze brief is onder nr. 94 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Infectieziektenbestrijding; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de actuele stand van zaken rond consulaire aspecten van het Corona-virus in China
Document date 11-02-2020
Publication date 14-02-2020
Nummer KST2529594
Reference 25295, nr. 94
Commission(s) Buitenlandse Zaken (BUZA)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

25 295

Infectieziektenbestrijding

Nr. 94

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 februari 2020

Op 30 januari jl. informeerde ik uw Kamer over de consulaire aspecten van de situatie rondom het coronavirus in China (Kamerstuk 25 295, nr. 79). Op 7 februari verzocht de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken om de actuele stand van zaken met betrekking tot de consulaire aspecten van het Corona-virus en de gevolgen voor de in China woonachtige Nederlanders van het besluit van verscheidene vliegmaatschappijen om voorlopig niet meer naar en vanuit China te vliegen. Graag informeer ik uw Kamer hierover met deze brief.

Zoals in de Kamerbrief van 30 januari jl. reeds werd aangekondigd, is -dankzij inzet vanuit China en Frankrijk - gewerkt aan het begeleid vertrek van vijftien Nederlanders met twee Chinese partners uit de provincie Hubei (China). Deze provincie, beschouwd als brongebied van het Corona-virus, is zonder vooraankondiging al meer dan 2 weken afgesloten, waardoor mensen niet meer zelfstandig konden vertrekken. Het reisadvies voor deze regio is dan ook momenteel negatief («rood»).

In de afgelopen dagen ontstond, in contacten met Europese partners, een nieuwe mogelijkheid om eventuele achtergebleven Nederlanders in de provincie Hubei mee te laten vliegen op een- door het Verenigd Koninkrijk gefaciliteerde - vlucht uit Wuhan. Met deze brief informeer ik uw Kamer dat een kleine groep Nederlanders en hun partners gebruik heeft gemaakt van deze mogelijkheid. Het betrof personen die zich pas hebben gemeld na de eerdere Franse mogelijkheid of die om uiteenlopende redenen niet met de eerdere vlucht konden vertrekken. Ik ben China en het Verenigd Koninkrijk erkentelijk voor deze mogelijkheid. De groep van in totaal 6 personen (4 Nederlanders en 2 Chinese familieleden met een geldige verblijfstitel in Nederland) is inmiddels veilig in Nederland aangekomen. Ook voor deze groep zijn dezelfde quarantaine maatregelen genomen als voor de groep die eerder uit Wuhan is overgebracht. Zij worden door de GGD gemonitord.

kst-25295-94 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Nederland heeft er daarbij ook aan bijgedragen dat enkele Belgische burgers terug konden keren naar Belgie, door hen transport aan te bieden op de laatste trajecten binnen Europa.

Graag benadruk ik hierbij dat begeleid vertrek van Nederlanders die elders in China verblijven niet aan de orde is. Anders dan in Hubei gold en geldt immers voor de rest van China dat personen die daar verblijven mogelijkheden hebben om China op eigen gelegenheid te verlaten.

Het reisadvies is in de afgelopen periode aangescherpt voor het geheel van het vaste land van China. Nederlanders die op dit moment in China verblijven, worden in het reisadvies nadrukkelijk geadviseerd zich te bedenken of het (nog steeds) noodzakelijk is in China te verblijven en - zo niet - van de bestaande mogelijkheden gebruik te maken om China (zelfstandig) te verlaten. Er zijn nog verscheidene (Chinese en internationale) luchtvaartmaatschappijen waarmee het land verlaten kan worden.

In de reisadviezen wordt daarnaast voortdurend inzicht gegeven in de actuele stand van zaken. We blijven de situatie nauw monitoren, mede aan de hand van het WHO-advies, en zullen bij veranderingen en positieve ontwikkelingen het reisadvies aanpassen.

In de afgelopen dagen zijn onze reisadviezen van verscheidene landen in Azië en van andere landen eveneens aangepast met informatie over gezondheidsmaatregelen en mogelijke inreisbeperkingen voor reizigers die vanuit of door China reizen.

Tot slot kan ik u berichten dat er verscheidene gevallen van Corona-virus-verdenkingen zijn waar Nederlanders wereldwijd bij betrokken zijn geraakt. De betreffende lokale overheden zijn eerstverantwoordelijk voor het nemen van de nodige maatregelen. Buitenlandse Zaken levert bij die gevallen consulaire bijstand aan Nederlanders, indien daarop een beroep wordt gedaan.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 25 295, nr. 94 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.