Brief regering; Reactie op het verzoek van het lid Ouwehand over de aanwezigheid van de minister bij de ALV van de organisatie van varkenshouders, waar hij blijkens het twitterverslag boeren heeft opgeroepen tot diefstal, leugens heeft verspreid en aan ophitsing heeft gedaan - Terrorismebestrijding

Deze brief is onder nr. 538 toegevoegd aan dossier 29754 - Terrorismebestrijding.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Terrorismebestrijding; Brief regering; Reactie op het verzoek van het lid Ouwehand, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 26 november 2019, over de aanwezigheid van de minister bij de ALV van de organisatie van varkenshouders, waar hij blijkens het twitterverslag boeren heeft opgeroepen tot diefstal, leugens heeft verspreid en aan ophitsing heeft gedaan
Document date 24-01-2020
Publication date 05-02-2020
Nummer KST29754538
Reference 29754, nr. 538
Commission(s) Justitie en Veiligheid (JV)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

29 754

Terrorismebestrijding

Nr. 538    BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 24 januari 2020

Uw kamer heeft mij op 26 november 2019 verzocht een brief te sturen over mijn aanwezigheid bij de Algemene Ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) (Handelingen II 2019/20, nr. 28, item 23).

Op maandag 25 november 2019 ben ik bij de Algemene Ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) geweest, om met varkenshouders in gesprek te gaan over dierenrechtenactivisme en -extremisme. Dit naar aanleiding van de bezetting van een varkenshouderij in Boxtel in mei 2019 en ter toelichting op het factsheet «dierenrechtenacties in de agrarische sector». Op uitnodiging van de POV heb ik die maandag de ALV bijgewoond en de boeren ontmoet.

Tijdens de ALV heb ik een toelichting gegeven op de factsheet «dierenrechtenacties in de agrarische sector» (bijgevoegd)1 bedoeld voor (boeren)bedrijven en organisaties die te maken kunnen krijgen met dierenrechtenextremisme en strafbare uitingen van dierenrechtenactivisme. Daarbij zijn verschillende handelingsperspectieven aan de orde gekomen die ook in het factsheet zijn terug te vinden. Tref preventieve maatregelen. Vergrendel zo mogelijk stallen en andere gebouwen indien u daarmee kan worden voorkomen dat deze plaatsen illegaal betreden worden. Blijf rustig en bel direct de politie. Daarbij ben ik ook ingegaan op de mogelijkheden die het Wetboek van Strafvordering biedt om zelf iemand aan te houden als deze persoon op heterdaad wordt betrapt bij het plegen van een misdrijf. Ook heb ik stilgestaan bij situaties waarin iemand genoodzaakt is zichzelf of dieren te verdedigen tegen een directe aanval. Daarbij heb ik ook aangegeven dat de varkenshouders bij verdenkingen van strafbare feiten beelden kunnen maken voor de bewijsvoering, kentekens kunnen noteren en eventueel beslag kunnen laten leggen op auto's van indringers op hun terrein. Telkenmale heb ik benadrukt dat op andere wijzen het recht in eigen hand nemen door het 1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

kst-29754-538 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

plegen van strafbare feiten («eigenrichting») verboden is en kan leiden tot strafvervolging.

De emoties liepen tijdens de bijeenkomst af en toe hoog op, omdat er heel persoonlijke verhalen uit de zaal kwamen over de ervaringen die men had met dierenrechtenactivisten en dierenrechtenextremisten. Dan spreken we dus over bezettingen, nachtelijke insluipingen en onverklaarbare branden, iets wat een enorme impact heeft op boerenfamilies en hun werknemers. De varkenshouderij zoekt daarbij terecht naar een eigen handelingsper-spectief, «wat kan ik doen?»

Dit handelingsperspectief en bijbehorende begrenzingen heb ik, als gezegd aan de hand van dit factsheet, verder met hen verkend.

Voor de beantwoording van de meer specifieke vragen die uw Kamer hierover heeft gesteld, verwijs ik u naar de beantwoording van de Kamervragen inzake het bericht «de aanwezigheid van de Minister bij de algemene ledenvergadering (ALV) van de organisatie van varkenshouders, waar hij blijkens het twitterverslag boeren heeft opgeroepen tot diefstal, leugens heeft verspreid en aan ophitsing heeft gedaan», die recent aan uw Kamer is gestuurd.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

F.B.J. Grapperhaus

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 29 754, nr. 538 2


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.