Brief regering; Geen doorgang nieuwe testfase kopverdover - Dierenwelzijn

Deze brief is onder nr. 1074 toegevoegd aan dossier 28286 - Dierenwelzijn.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Dierenwelzijn; Brief regering; Geen doorgang nieuwe testfase kopverdover
Document date 06-12-2019
Publication date 09-12-2019
Nummer KST282861074
Reference 28286, nr. 1074
Commission(s)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

28 286

Dierenwelzijn

Nr. 1074    BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 december 2019

Ik heb uw Kamer tijdens het Algemeen Overleg over de NVWA op 23 april 2019 naar aanleiding van een vraag van lid Bisschop (SGP) geïnformeerd over de kopverdover (Kamerstuk 33 835, nr. 122). Dit is een mogelijke innovatie op het gebied van bedwelmen van vleeskuikens in het slachthuis als alternatief voor waterbadbedwelming. Deze methode mag volgens de EU-wetgeving ingezet worden als bedwelmingsmethode en is op kleine schaal al gangbaar, maar nog niet op grote schaal in slachthuizen met hoge bandsnelheden en grote aantallen dieren per dag. Er zouden voor de zomer gesprekken gevoerd worden met de betrokken partijen over een nieuwe pilot om te bezien of deze techniek in een Nederlands slachthuis toegepast zou kunnen worden en ik heb toegezegd om uw Kamer hier in het najaar over te informeren.

Er zijn door mijn ministerie voor de zomer gesprekken gevoerd met de ontwikkelaar van de kopverdover, Wageningen UR, het slachthuis waar de kopverdover mogelijk zou worden ingezet, en de NVWA. Hieruit volgde de opstart van een nieuwe testfase in een Nederlands slachthuis om te verifiëren of het apparaat onder praktijkomstandigheden zodanig functioneert, dat dieren op diervriendelijke wijze, volgens de eisen van de EU-wetgeving worden bedwelmd. Hiervoor heeft mijn ministerie een externe onafhankelijk begeleider van Wageningen UR aangesteld, die tevens wetenschappelijk expert is op dit gebied.

Helaas heeft de projectleider van Wageningen UR moeten concluderen dat er, ondanks intensieve inzet van alle betrokkenen, geen overeenstemming kan worden bereikt over de voorwaarden voor de uitvoering van de performance test. Hierdoor kan het dierenwelzijn tijdens uitvoering van de pilot niet goed worden geborgd. Daarom is in overleg met mijn ministerie besloten de performance test geen doorgang te laten vinden.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

C.J. Schouten

kst-28286-1074 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 28 286, nr. 1074


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.