Brief regering; Reactie op verzoek commissie over betalen studieschuld Dienst Uitvoering Onderwijs - Studiefinanciering

Deze brief is onder nr. 166 toegevoegd aan dossier 24724 - Studiefinanciering.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Studiefinanciering; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over betalen studieschuld Dienst Uitvoering Onderwijs
Document date 12-11-2019
Publication date 13-11-2019
Nummer KST24724166
Reference 24724, nr. 166
Commission(s)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

24 724

Studiefinanciering

Nr. 166    BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN

WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 12 november 2019

Hierbij zend ik u mijn reactie op uw brief van 10 oktober 2019 waarin u mij vraagt om een reactie op een brief van een oud-student met een studieschuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

In het kader van de privacy van de oud-student zal ik hierbij in algemene zin uiteenzetten wat het beleid is van DUO met betrekking tot de wettelijke en minnelijke schuldsanering. DUO hanteert voor de minnelijke schuldsanering hetzelfde beleid als voor de wettelijke schuldsanering. De bewindvoerder van de betreffende oud-student is door DUO per brief van 29 augustus 2019 geïnformeerd over de persoonlijke situatie.

Als iemand is toegelaten tot de wettelijke schuldsanering (WSNP), dan zal de rechtbank een bewindvoerder toewijzen en wordt er een plan van aanpak opgesteld. DUO werkt mee aan de wettelijke verplichte schuldsaneringen. Dit betekent dat achterstallige betalingen mee kunnen lopen in de schuldenregeling en (gedeeltelijk) kunnen worden kwijtgescholden. De totale studieschuld wordt niet kwijtgescholden. Tijdens de schuldsane-ringsperiode wordt de totale studieschuld wel bevroren en worden de maandelijkse betalingen stopgezet. Nadat de schuldsaneringsperiode is beëindigd, is de debiteur verplicht om weer aan de maandelijkse betalingen te voldoen.

Indien de debiteur niet aan de maandelijkse betalingsverplichting kan voldoen, dan kan er een verzoek worden ingediend om het maandelijkse bedrag te verlagen. Tevens is er ook de mogelijkheid om een aflossings-vrije periode aan te vragen. Met deze mogelijkheden stelt DUO de debiteur in staat om binnen de beschikbare financiële ruimte aan de betalingsverplichting te voldoen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

I.K. van Engelshoven

kst-24724-166 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 24 724, nr. 166


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.