Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de licentie International School Twente - Internationalisering van het onderwijs

Deze brief is onder nr. 79 toegevoegd aan dossier 22452 - Internationalisering van het onderwijs i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Internationalisering van het onderwijs; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de licentie International School Twente
Document date 05-11-2019
Publication date 11-11-2019
Nummer KST2245279
Reference 22452, nr. 79
Commission(s)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

22 452

Internationalisering van het onderwijs

Nr. 79

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 5 november 2019

Bij de brief van 25 april 2019 van de vaste commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is mij gevraagd de commissie te informeren over de stand van zaken van internationale en Europese scholen in Nederland en is mij tevens gevraagd een reactie te geven op de punten die zijn geadresseerd in de brief van de «Chairman IST-Secondary Parent Council» (Chairman).

Over de stand van zaken van internationale en Europese scholen in Nederland heb ik de vaste commissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geïnformeerd per brief op 20 september 2019.1 Met de onderhavige brief geef ik een reactie op de vragen van de vaste commissie naar aanleiding van de bovengenoemde brief van de Chairman.

De leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben op 22 april jl. een brief ontvangen van de Chairman over de (bekostigings)licentie van de International School Twente te Enschede (IST-Sec). Daarin wordt aan de leden van de vaste commissie aandacht gevraagd voor de ongerustheid die bij ouders van de leerlingen bestond in verband met vraag of de licentie (de rijksbijdrage) voor de IST-Sec voortgezet zou worden.

Ondanks de inspanningen die in de afgelopen jaren zijn gedaan om aan deze ondergrens te voldoen, heeft de IST-Sec minder leerlingen dan de Beleidsregel internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs 2010 (Beleidsregel IGVO 2010) voorschrijft. De ondergrens voor een bijdrage van het Rijk is 100 leerlingen. De vraag die voorlag, is of de rijksbijdrage voortgezet kon worden.

In de specifieke omstandigheden van de IST-Sec zie ik hier aanleiding voor. De gemeente Enschede, de provincie Overijssel en het regionale bedrijfsleven achten het internationaal onderwijs van wezenlijk belang

1 Kamerstuk 22 452, nr. 77.

kst-22452-79 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

voor de economische ontwikkelingen van de regio waarin zij ook gezamenlijk investeren. Daarnaast is onlangs ook de Regio Deal Twentetot stand gekomen die een bijdrage moet gaan leveren om de concurrentiepositie van de regio Twente te verstevigen. De borging van internationaal onderwijs is daarvoor van belang. Verder bevinden zich in de nabijheid van Enschede geen scholen met een internationale afdeling voortgezet onderwijs, waardoor, indien de IST-Sec niet voortgezet kan worden, leerlingen een aanzienlijke langere reistijd zouden hebben dan nu het geval is.

Gelet op deze omstandigheden vind ik het onwenselijk dat de bekostiging van de IST-Sec niet wordt voortgezet. Maar, ik vind ook belangrijk dat het aantal leerlingen dat de school bezoekt op de korte termijn voldoende progressie gaat vertonen en binnen vier jaar voldoet aan de ondergrens uit de Beleidsregel IGVO. Het hebben van voldoende leerlingen is van belang voor het aanbieden van kwalitatief voldoende onderwijs in onderwijskundige en organisatorische zin.

Ik zet de bekostiging voort onder de voorwaarde dat over vier jaar de IST-Sec door honderd leerlingen wordt bezocht. Die groei zal trapsgewijs ieder jaar moeten toenemen ten opzichte van het jaar ervoor. De IST-Sec en de regio krijgen zodoende tijd deze groei te realiseren. Daarnaast zal ik in overleg met de IST-Sec de borging van de kwaliteit van het onderwijs en de ontwikkeling van de (verplichte) ouderbijdrage monitoren. Indien de jaarlijkse groei niet wordt gerealiseerd, stopt de bekostiging per 1 augustus volgend op de teldatum van 1 oktober.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

  • A. 
    Slob

2 Kamerstuk 29 697, nr. 66.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 22 452, nr. 79 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.