Brief regering; Reactie op een bericht inzake grootschalige fraude met onder meer biologisch eten - Voedingsbeleid

Deze brief is onder nr. 231 toegevoegd aan dossier 31532 - Voedingsbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voedingsbeleid; Brief regering; Reactie op een bericht inzake grootschalige fraude met onder meer biologisch eten
Document date 23-09-2019
Publication date 24-09-2019
Nummer KST31532231
Reference 31532, nr. 231
Commission(s)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

31 532

Voedingsbeleid

Nr. 231    BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 23 september 2019

Hierbij reageer ik, mede namens de Minister voor Medische Zorg en Sport, op de brief van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit inzake het bericht op Boerenbusiness.nl «Grootschalige fraude met onder meer biologisch eten».

In het artikel in Boerenbusiness van 2 juli jl. wordt verwezen naar het onderzoek van Interpol (Opson VIII) dat van december 2018 tot en met april 2019 heeft plaatsgevonden. Opson is de naam voor wereldwijde, door Europol en Interpol gecoördineerde onderzoeken naar fraude met levensmiddelen waaraan ook Nederland regelmatig deelneemt. Met deze onderzoeken wordt de mondiale samenwerking op het terrein van de opsporing en aanpak van fraude met voedsel verstevigd. Tijdens Opson VIII is wereldwijd voor een waarde van meer dan 100 miljoen euro aan potentieel gevaarlijk of nepvoedsel in beslag genomen. Evenals in het vorige Opson onderzoek hadden de meeste overtredingen betrekking op de samenstelling en herkomstvermelding van alcoholhoudende dranken, granen en specerijen.

In Opson VIII zijn ook de resultaten verwerkt van het door de Europese Commissie gecoördineerde onderzoek van Europol naar fraude met biologische producten. Het was de eerste keer dat hiernaar onderzoek is gedaan.

Bij dit onderzoek waren zestien Europese lidstaten betrokken. Nederland heeft het onderzoek ondersteund. Tijdens dit onderzoek zijn geen risico's voor de volksgezondheid geconstateerd.

In het artikel op Boerenbusiness.nl wordt specifiek naar het onderzoek naar biologische producten verwezen. Hierin staat dat bij 470 ton (0,5%) van de 90.000 ton onderzochte verdachte biologische producten sprake was van gangbaar geteelde producten in plaats van biologische geteelde producten. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op een groot Spaans bedrijf dat handelt in biologische komkommers en paprika's. Het is dus de kst-31532-231 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

vraag in hoeverre deze cijfers representatief zijn voor de gehele biologische sector.

De vraag naar biologische producten stijgt de laatste jaren sterk. De biologische sector wordt als gevolg van deze groeiende vraag en het internationale karakter van de handel in biologische producten steeds gevoeliger voor fraude. De prijs van biologische producten is namelijk hoger dan die van gangbaar geteelde producten. Een goede certificerings-systematiek en controle daarop is daarom belangrijk om fraude te voorkomen.

De NVWA en de Stichting SKAL Biocontrole werken samen bij het toezicht op de kwaliteit en veiligheid van biologische producten. Zo worden onderling gegevens uitgewisseld die nodig zijn voor het uitvoeren van de publiekrechtelijke taken van de NVWA en SKAL. In geval er aanwijzingen zijn van fraude met biologische producten of ernstige afwijkingen op bijvoorbeeld het terrein van dierenwelzijn, diergeneesmiddelengebruik en hygiëne kan dit leiden tot strafrechtelijke vervolging en/of intrekking van het biologisch certificaat.

Voor nadere informatie over de taak en opdracht die de NVWA heeft ten opzichte van de Stichting SKAL met betrekking tot biologische producten in Nederland verwijs ik u naar mijn brief van 14 juni jl. (Kamerstuk 26 991, nr. 552).

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

C.J. Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 31 532, nr. 231 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.