Slapend rijk worden?

Source: C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, published on Wednesday, September 27 2017.

27De kranten staan er vol van. Een paar jaar geleden waren bitcoins maar een paar cent waard. Nu staat de koers rond de 3000 euro. Een jongen kreeg voor een pizza betaald in bitcoin en kan daar nu een Ferrari van kopen! Hoe kan dat?

In 2009 presenteerde Satoshi Nakamoto de eerste bitcoins. In 2033 wordt waarschijnlijk de laatste van 21 miljoen bitcoins gedolven.

Een schaars goed dus. Net als goud. Het ingewikkelde rekenwerk dat nieuwe bitcoins oplevert wordt daarom ook ‘minen’ genoemd.

Wat is er nu zo aantrekkelijk aan bitcoins?

Een groot voordeel is dat je er 24 uur per dag overal ter wereld mee kunt betalen zonder wisselkoers of transactiekosten. Voor bedrijven ook interessant. Amazon bijvoorbeeld biedt flinke kortingen als je met bitcoin betaalt.

Nadeel is dat de koers flink kan schommelen. Ermee speculeren is risicovol. Ook al omdat er geen controle op is door de overheid of centrale banken. Bij bitcoin wordt gebruik gemaakt van open, decentrale databases waar alle deelnemers samen de eigenaar van zijn. Je kunt dus niet op een bank of instantie terugvallen. Als je bijvoorbeeld je transactieadres (soort rekeningnummer) verliest ben je je geld kwijt. Niemand kan het ooit nog achterhalen. Zo is er een Texaan, die met de huidige koers 10 miljoen euro aan bitcoin zou hebben, als hij zijn adres niet was kwijt geraakt. Dat wil je niet meemaken.

Bitcoins zijn ook geliefd bij de onderwereld, omdat het net als cash geld anonimiteit biedt, terwijl er geen gesjouw meer nodig is met koffers met geldbiljetten. Europol stelt dat 40 % van alle criminele transacties al met bitcoin gebeurt. Bepaald geen klein bier.

Daarom heb ik onlangs in Brussel in de anti-witwas wetgeving ingebracht dat ook aanbieders van digitale portemonnees (wallets) en handelaren in cryptomunten voortaan net als banken verdachte transacties moeten melden en zal ik bij alle regelgeving in de financiële sector voortaan ook cryptovaluta betrekken. Criminelen mogen zeker niet slapend rijk worden.