34763 - Wijziging van de Opiumwet (verruiming sluitingsbevoegdheid)
Please note
This page contains a limited version of this dossier in the EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 21 augustus 2017 ingediend door de minister van Veiligheid en Justitie, Blok1.
Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het wenselijk is om de bevoegdheid van de burgemeester tot oplegging van een last onder bestuursdwang te verruimen, zodat hij een woning of lokaal of daarbij behorend erf kan sluiten als daar voorwerpen of stoffen aanwezig zijn die bestemd zijn voor onder meer de productie van harddrugs of grootschalige of bedrijfsmatige illegale hennepteelt.
Contents
Wijziging van de Opiumwet (verruiming sluitingsbevoegdheid)
Bij dit wetsvoorstel werd een amendement ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer vijf moties en in de Eerste Kamer een motie ingediend. (77 stuks)2 |
21 augustus 2017, koninklijke boodschap, nr. 1
KST347631 Koninklijke boodschap |
2 |
21 augustus 2017, voorstel van wet, nr. 2
KST347632 Voorstel van wet |
2 |
21 augustus 2017, voorstel van wet, nr. 2
Voorstel van wet |
2 |
21 augustus 2017, memorie van toelichting, nr. 3
KST347633 Memorie van toelichting |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
The full version is available for registered users of the EU Monitor by ANP and PDC Informatie Architectuur.
The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.
- 1.Stef Blok (1964) was van 25 mei 2021 tot 10 januari 2022 minister van Economische Zaken en Klimaat. Hij verving minister Van 't Wout. Zijn taken als minister van Buitenlandse Zaken, wat hij sinds 7 maart 2018 was, werden overgenomen door minister Kaag. In het kabinet-Rutte II was de heer Blok van 5 november 2012 tot 27 januari 2017 minister voor Wonen en Rijksdienst en van 27 januari tot 26 oktober 2017 minister van Veiligheid en Justitie. Van 25 augustus 1998 tot 5 november 2012 was de heer Blok Tweede Kamerlid. Hij was in de periode 2010-2012 fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij kredietanalist-secretaris Concern Krediet College en accountmanager Corporate Banking bij ABN/Amro. In de Tweede Kamer was hij woordvoerder sociale zekerheid, AOW, pensioenen en financiën. De heer Blok is sinds 2022 lid van de Europese Rekenkamer.
- 2.Lilian Helder (1973) was van 17 juni 2010 tot 5 maart 2025 Tweede Kamerlid. Tot 1 september 2023 maakte zij deel uit van de Tweede Kamerfractie van de PVV en daarna was ze lid van de BBB-fractie. Zij was advocaat bij een advocatenkantoor in Eindhoven. Mevrouw Helder was als Kamerlid woordvoerder voor veiligheid, politie en justitie.
- 3.Kathalijne Buitenweg (1970) was a member of the European Parliament from 20 July 1999 to 14 July 2009 as an independent member, and was aligned with the Greens/European Free Alliance. She took seat in Parliament on behalf of the Netherlands.
- 4.Michiel van Nispen (1982) is sinds 2 april 2014 lid van de Tweede Kamerfractie van de SP. Hij was daarvoor medewerker justitie van die fractie. Hij woont in Breda. Als Tweede Kamerlid houdt hij zich eveneens bezig met het justitiebeleid en daarnaast is hij woordvoerder sportbeleid. De heer Van Nispen was lid van het Presidium en van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. Hij is daarnaast voorzitter van de tijdelijke commissie Grondrechten en Constitutionele Toetsing.
- 5.Uit de rechterlijke macht afkomstig D66-Tweede Kamerlid, dat in die functie justitie ook als voornaamste werkterrein had. Hij was woordvoerder op het gebied van strafrecht, criminaliteitsbeleid, slachtofferhulp, kansspelen, auteursrecht en immigratie en asielbeleid. Voor hij in 2017 Kamerlid werd officier van justitie in Den Bosch, Breda en Arnhem en gemeenteraadslid in Nijmegen. Tevens was hij betrokken bij EU-missies in Kosovo en Oekraïne. Keerde na vier jaar terug naar de rechtspraak.
- 6.Madeleine van Toorenburg (1968) is sinds 13 juni 2023 lid van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Zij was gedurende veertien jaar Tweede Kamerlid voor het CDA, waarin het voorzitterschap van de parlementaire enquêtecommissie Fyra het meest in het oog sprong. Hield zich verder vooral bezig met justitie en veiligheid, asielbeleid en terrorismebestrijding en was zij vicefractievoorzitter. Maakte ook deel uit van het Kamerpresidium. Voor zij Kamerlid werd, was zij werkzaam in het gevangeniswezen en locatiedirecteur van jeugdinrichting "De Leij" te Vught. Mevrouw Van Toorenburg was in 2021-2023 lid van Gedeputeerde Staten van Limburg. Sinds 2 februari 2024 is zij waarnemend burgemeester van Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Als Kamerlid houdt zich bezig met justitie, asielbeleid, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken (incl handel en ontwikkelingshulp) en Defensie.
- 7.In Groningen woonachtige VVD'er met Twentse roots, die als Tweede Kamerlid een gedegen woordvoerder zorg was. Zijn inzet voor goede zorg had in belangrijke mate te maken met persoonlijke ervaringen. Behalve over financiering van de zorg, de Zorgverzekeringswet en geneesmiddelenbeleid sprak hij ook geregeld over het drugsbeleid en na 2017 over politie en veiligheid. Begon zijn loopbaan als sectormanager strafrecht bij de rechtbank in Groningen en was daar tevens gemeenteraadslid. Verder was hij voor zijn Kamerlidmaatschap strateeg/specialist social media en online-dialoog bij zorgverzekeraar Menzis. Zong in zijn vrije tijd in een rock-band. Verliet de Tweede Kamer omdat de combinatie werk/gezin te zwaar werd.
- 8.Ferdinand Grapperhaus (1959) was van 26 oktober 2017 tot 10 januari 2022 minister van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte III. Hij was advocaat bij onder meer het advocatenkantoor Allen & Overy in Amsterdam en deeltijdhoogleraar Europees arbeidsrecht in Maastricht. Hij is lid van het CDA en was in 2009 voorzitter van de programmacommissie van die partij. Verder was hij enige jaren kroonlid van de SER. Sinds 2023 geeft hij leiding aan de tak juridische dienstverlening van Deloitte. Tevens is hij bijzonder hoogleraar in Rotterdam.
- 9.Utrechtse PVV'er die vier jaar in de Eerste Kamer zat. Eigenaar van een adviesbureau voor internationale investeringen in vastgoed en daarvoor onder meer werkzaam als vastgoedbeheerder bij ING en VastNed. Hij was fractievoorzitter van de PVV in Provinciale Staten van Utrecht, waarvan hij sinds 2011 deel uitmaakte. Later trad hij toe tot BVNL. Roerde zich als Eerste Kamerlid vooral in debatten over klimaat en energie, waarbij zijn veelvuldige interrupties opvielen. Daarnaast sprak hij onder meer over veiligheid (terrorismebestrijding) en justitie en over de zorg.
- 10.Criminologe, die na een gevarieerde loopbaan in het onderwijs en als ambtenaar negen maanden Eerste Kamerlid voor D66 was. Was bestuurlijk op vele terreinen actief, onder meer bij hogescholen en de Rijksuniversiteit Groningen, bij de gemeente Den Haag en bij enkele opleidingsinstituten. Voorts was zij consultant bij Boer & Croon, interimbestuurder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie en lid van diverse adviescommissies. Sinds 2018 is zij lid van de Stadsdeelcommissie Amsterdam-Noord. In de Eerste Kamer hield zij zich vooral bezig met justitiële onderwerpen.
- 11.Advocaat en eerder medewerker van het Openbaar Ministerie, die bijna vier jaar voor de SP in de Eerste Kamer zat. Was advocaat in Amsterdam en Zaandam en daarvoor plaatsvervangend officier van justitie en senior secretaris megafraude. Werkte ook bij het ministerie van Justitie, bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en bij het Openbaar Ministerie. Hield zich in de Eerste Kamer vooral bezig met justitie en voerde bijvoorbeeld woord bij behandeling van wetgeving over drugs, aanpak van terrorisme en forensische zorg en geestelijke gezondheidszorg. Sinds 2019 werkt zij bij de Belastingdienst.
- 12.Voormalige marine-officier, die carrière maakte in het lokale bestuur. Was drieëndertig jaar burgemeester, respectievelijk in Venhuizen, Castricum, Maarssen en Middelburg. In laatstgenoemde gemeente was hij dat tien jaar. Kwam in 2011 voor de VVD in de Eerste Kamer en hield zich daar tijdens zijn achtjarige lidmaatschap vooral bezig met volkshuisvesting en justitie en veiligheid. Sportief ingestelde bestuurder, die vooral actief was in de wielersport. Zoon van een liberaal-socialistisch echtpaar. Zijn moeder was VVD-Eerste Kamerlid en minister, zijn vader PvdA-Tweede Kamerlid.
- 13.Friese sociaaldemocrate die, na in het jeugd- en cultureel werk en de kinderopvang actief te zijn geweest, bestuurder van Leeuwarden werd. Na negen jaar wethouderschap werd zij in 1995 burgemeester van Winschoten en veertien jaar later gedeputeerde van Drenthe. Kwam na haar vertrek daar in 2011 voor de PvdA in de Eerste Kamer en bleef dat met een onderbreking van twee jaar tot en met 2019. Was enige tijd voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking en sprak onder meer over justitie, defensie en huurwetgeving. Tijdens haar Eerste Kamerlidmaatschap waarnemend burgemeester van De Wolden, van Marum, en in 2013-2015 van het Groningse Haren. In 2021-2022 was zij opnieuw waarnemend burgemeester van De Wolden.
- 14.Tineke Strik (1961) is a member of the European Parliament since 2 July 2019 as an independent member, and is aligned with the Greens/European Free Alliance. She is elected on behalf of the Netherlands.
- 15.Mirjam Bikker (1982) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Op 17 januari 2023 volgde zij Gert-Jan Segers op als fractievoorzitter en politiek leider van de ChristenUnie. Daarvoor was zij van 9 juni 2015 tot 31 maart 2021 lid van de Eerste Kamer en in 2019-2021 fractievoorzitter. Mevrouw Bikker was zeven jaar gemeenteraadslid in Utrecht (tevens fractievoorzitter) en beleidsmedewerker van de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer was zij voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als Tweede Kamerlid houdt zij zich behalve met het algemene politieke beleid bezig met onder meer zorg, justitie en veiligheid, binnenlandse zaken, koninklijk huis, sport en Groningen.
- 16.Ingrid Michon-Derkzen (1976) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Michon werkte voor het Rijksvastgoedbedrijf van het ministerie van Binnenlandse Zaken, na eerder verschillende functies op de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Infrastructuur en Milieu te hebben bekleed. Tevens was zij tussen 2014 en 2018 lid van de Haagse gemeenteraad. Als Kamerlid houdt mevrouw Michon zich bezig met ondermijning, politie, OM, brandweer, terrorismebestrijding, cybercriminaliteit, nationale veiligheid, drugs, zeden en veiligheidsregio's. Verder is zij voorzitter van de vaste commissie van Economische Zaken en was zij lid van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.
- 17.Joost Sneller (1982) is sinds 31 oktober 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van D66. Hij was directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66. Eerder was hij onder meer gemeenteraadslid in Den Haag en politiek secretaris van de D66-fractie in de Tweede Kamer. De heer Sneller is sinds 2021 voorzitter van de vaste commissie voor de Rijksuitgaven en woordvoerder financiën, justitie en drugs, binnenlandse zaken, algemene zaken en koninklijk huis, en economische Zaken.
- 18.Dilan Yeşilgöz (1977) is sinds 23 november 2023 fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Sinds 6 december 2023 is zij Tweede Kamerlid. Eerder was zij lid van 23 maart 2017 tot 3 september 2021. Van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 was mevrouw Yesigöz minister van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte IV. In het (demissionaire) kabinet-Rutte III was zij van 25 mei 2021 tot 10 januari 2022 staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Mevrouw Yeşilgöz was eigenaar/senior adviseur van Bureau DenW in Amsterdam en daar raadslid. Eerder was zij bestuursadviseur veiligheid en zorg van het college van B&W van Amsterdam. Zij is lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen 2025.