Tweede dag plenaire COSAC

Na een interessante eerste dag van de COSAC, werd de bijeenkomst van parlementariërs uit heel Europa vandaag voortgezet. De tweede dag van de conferentie startte voor sommige deelnemers vroeg en een beetje atypisch. Om 7 uur vertrok een groep deelnemers voor een sportieve morning run door het centrum van Den Haag. De route leidde onder andere langs Paleis Noordeinde, het Vredespaleis, het Lange Voorhout en het Binnenhof. Ondanks de regen bleek het een frisse start van een wederom enerverende conferentiedag.

Voor dag 2 stond allereerst een sessie met twee leden van de Europese Rekenkamer i op het programma. De sessie werd geïntroduceerd door senator Joris Backer i: “Waarom hebben we de European Court of Auditors vandaag op de agenda gezet? Omdat het ons allemaal raakt, al onze commissies. We zijn er van overtuigd dat auditing een issue is waarmee we invloed kunnen hebben op Europees niveau en bij de nationale parlementen. Waar hebben wij binnen de EU ons geld aan uitgegeven? Deze vraag kan een goede ´wakeup call´ voor ons zijn.”

Alex Brenninkmeijer i en Ville Itälä i, beide lid van de Europese Rekenkamer, spraken met de parlementariërs over nauwere samenwerking tussen de nationale parlementen en de Rekenkamer. Brenninkmeijer gaf aan dat “Als wij het bestuur op nationaal en Europees niveau willen verbeteren, valt er lering te trekken uit de prestaties uit het verleden.” Brenninkmeijer gaf ook aan dat er gekeken moet worden hoe de samenwerking tussen ECA en nationale parlementen beter kan: “er is namelijk niet één manier van samenwerken, maar dit moet maatwerk zijn” . De deelnemers kregen de kans om met de leden van de Rekenkamer in debat te gaan en maakten daar dankbaar gebruik van. Itälä ging tijdens het debat in op hoe belangrijk de samenwerking tussen de Europese Rekenkamer en de nationale parlementen is: “Het is voor ons heel belangrijk om feedback over zaken te ontvangen teneinde te beslissen wat we doen. Samenwerking is van groot belang. We moeten kijken naar zaken als voedselverspilling en migratiekwesties. Ook moeten we informatie uitwisselen, bijvoorbeeld om te kunnen omgaan met te hoge foutpercentages.” Ook ging Itälä in op verantwoording: “Om het doel van verantwoording te bereiken, bijvoorbeeld in de landbouw, hebben we betere regelgeving nodig die met minder fouten kan worden geïmplementeerd.”

De tweede sessie van de dag focuste op het zeer actuele migratievraagstuk. Onder leiding van moderator Kamran Ullah werd er gesproken over de implementatie van de afspraken tussen de EU en Turkije. Gerald Knaus, voorzitter van het European Stability Initiative introduceerde dit onderwerp en gaf aan op welk vlak de EU-Turkije overeenkomst werkt en waar niet: “ Laten we ervoor zorgen dat het Akkoord werkt.”

In het levendige debat met een panel dat hierop volgde werd ingegaan op de rol van alle lidstaten in het migratievraagstuk. De EU moet haar waarden realiseren, geven en nemen en “ laten zien dat het serieus is”. Dat het migratievraagstuk leeft in de EU, werd duidelijk door de grote hoeveelheid parlementariërs die vervolgens om spreektijd vroegen. Er werd ingegaan op wat nu nodig is, op wat de toekomst van lidstaten vraagt en op de publieke opinie ten aanzien van migratie.

Na afloop van de sessies werden de contributies aangenomen, die zich met name richten op de kansen voor onderlinge samenwerking en uitwisseling tussen parlementen. Deze contributies worden na afloop per brief onder de aandacht van het Europees Parlement i, de Commissie en de lidstaten gebracht.

Voorafgaand aan de COSAC hadden Eerste en Tweede Kamer een essaywedstrijd uitgeschreven. De winnaar van deze wedstrijd, Andrea Finesso, sprak vanmiddag de parlementariërs aanwezig in de Ridderzaal toe. Hij gaf de zaal een inzicht in hoe zijn generatie de toekomst van de EU en de rol van nationale parlementen daarin ziet: “ Ik spreek als een jonge burger die een grote afstand tot de instellingen voelt. Ik geloof dat een grote betrokkenheid van nationale parlementen bij de EU erg belangrijk is.” Vervolgens kreeg de Slowaakse delegatie de gelegenheid om het Slowaakse voorzitterschap dat per 1 juli 2016 begint, te presenteren. Het laatste woord was aan Malik Azmani, voorzitter van de commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer:

“Ik kijk terug op een zeer vruchtbare conferentie. Ik wil graag alle deelnemers van de bijeenkomst bedanken voor hun actieve rol in het levendige debat.” Met deze conferentie sluit het Nederlands parlement de laatste van zes succesvolle conferenties af. Malik Azmani bedankte alle deelnemers van de zes conferenties en iedereen die daarin een bijdrage heeft geleverd.