Winnaar essay wedstrijd bekend

In het kader van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap i schreven de Eerste en Tweede Kamer een essaywedstrijd uit, onder jongeren tussen 18 en 25 jaar. 'Wat is over 25 jaar de rol van het Nederlandse parlement in de Europese Unie?’; dat was de vraag die de essayschrijvers moesten beantwoorden.

De jury - die onder meer bestond uit de twee Kamervoorzitters - vonden dat Andrea Finesso zijn ideeën over de Nederlandse parlementaire democratie en de werkwijze van de EU, nu en in de toekomst, het beste op papier zette. Andrea pleit in zijn essay voor een sterker politiek debat op het niveau van de EU, om op die manier de Europese politiek in zijn algemeenheid te versterken en te verrijken. Om dit te bereiken zou er volgens hem een nieuw systeem van democratische vertegenwoordiging moeten komen: een bicameraal systeem, waarbij de ene kamer bestaat uit gekozen parlementariërs uit de nationale parlementen, en de andere kamer uit leden van het Europees Parlement i.

Andrea is Italiaanse student European Studies aan de Universiteit van Maastricht. Tijdens de plenaire COSAC-bijeenkomst, die plaatsvindt van 12 tot en met 14 juni in de Ridderzaal in Den Haag, zal hij een samenvatting van zijn essay voordragen aan parlementariërs uit heel Europa. Daarnaast mag hij als VIP mee naar een interparlementaire conferentie in Bratislava, in het kader van het Slowaaks EU-voorzitterschap. “Very open-minded”, noemde Andrea het Nederlandse parlement. Hij had, als Italiaan, niet verwacht een essaywedstrijd over het Nederlandse parlement te winnen.