NOS-Met Het Oog Op Morgen

Met het Oog op Morgen
date May 4, 2016 23:00 - 23:59
station NPO Radio 1
attending K.P. (Kati) Piri i et al.
organisation Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

Zaterdag wordt een monument onthuld voor de slachtoffers van de schietpartij op de Dam in Amsterdam op 7 mei 1945. Een euforisch publiek wachtte op de bevrijders, toen Duitsers het vuur openden. Lang werd gedacht dat daar ongeveer 20 doden vielen, maar na onderzoek blijken het er meer dan 30 te zijn. Bij ons in de studio zijn Hanna Piper; haar oom kwam bij die schietpartij om het leven, en Ludmilla van Santen van de Stichting Memorial 7 mei 1945.

De Gazzetta dello Sport, de beroemde roze krant uit Italië, is de organisator van de Giro d' Italia, die vrijdag in Apeldoorn van start gaat. Over die krant gaan we het hebben met Marika Viano, correspondente in Nederland voor diverse Italiaanse media en met schrijver Ilja Pfeiifer, fervent lezer van de krant.

De Europese Commissie is het eens geworden over het betalen van forse boetes voor landen die weigeren asielzoekers op te vangen uit overbelaste landen, een solidariteitsboete. Om de lasten in Europa te delen. Vooral in Hongarije is dat plan slecht gevallen. Daarover praten we met Henk Hirsch, journalist in Boedapest. En Turkije-rapporteur Kati Piri over het asielplan en visumvrij reizen.

Morgen zijn er regionale verkiezingen in Schotland, en ook morgen kiest Londen een nieuwe burgemeester, als opvolger van Boris Johnson. We praten met Tim de Wit, onze correspondent in Groot-Brittannië en met Henk van Klaveren, politiek consultant en Londenaar.


1.

More about...