Stem woensdag voor mensenrechten

Source: A.G. (Bert) Koenders i, published on Sunday, April 3 2016, 11:07.

Maandenlang demonstreerden jong en oud op het Maidan-plein in Kiev. Zij hoopten dat de wereld hen zag en naar hen wilden luisteren. De Oekraïners willen dat Europa hen ziet staan.

Aanstaande woensdag mag u gaan stemmen over het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne. Wij hopen van harte dat u dat ook gaat doen, en dat u vóór het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne stemt. Dat schrijven Lilianne Ploumen en ik in de zogenoemde zondagbrief.

Wij staan vierkant achter dit akkoord omdat het handel makkelijker maakt en mensenrechten en de democratie versterkt. Oekraïne wordt door dit akkoord een betere buurman. Een stabiele buur is goed voor Nederland en de Nederlanders. Het vergroot onze veiligheid, creëert werk voor onze burgers, en geeft veel meer grip op de bestrijding van corruptie. We ondersteunen hervormingsprocessen in Oekraïne, bijvoorbeeld om rechtspraak te verbeteren. Zodat mensen een bezoek aan de huisarts niet meer onder tafel hoeven te betalen, en iedereen naar de dokter kan. Dat is een proces van de lange adem, waar het akkoord een instrument voor is.

We staan ook achter het akkoord omdat we het belangrijk vinden solidair te zijn met de Oekraïners. Zij hebben er letterlijk voor gevochten op het Maidanplein. Toen hun president Janoekovitsj zich, onder druk van Moskou, niet aan zijn belofte hield het akkoord te ondertekenen, gingen de Oekraïners de straat op om te protesteren. Zij wilden een koers gericht op Europa, niet op Moskou.

We vinden dat iedere bevolking, in ieder land, het recht heeft de toekomst van zijn land zelf te bepalen. Zonder druk van buitenaf. Een grote meerderheid van de Oekraïners wil dat het associatie akkoord wordt ondertekend. Wij hopen dat de uitkomst van het referendum een JA is, en daarmee een steun in de rug voor een nieuwe generatie hervormers in Oekraïne.

Lees meer op onze verkiezingswebsite >