AO Raad Algemene Zaken

Source: B. (Bas) van 't Wout i, published on Thursday, October 8 2015, 2:54.

Op woensdag 7 oktober heeft de Commissie Europese Zaken gedebatteerd met Minister Koenders van Buitenlandse Zaken over de Nederlandse inzet bij de Raad Algemene Zaken. Het belangrijkste thema bij deze raad was de migratieproblematiek, maar ik heb daarnaast vooral aandacht gevraagd voor de ontwikkeling die de EU op dit moment door maakt.

"Waar het migratiedebat nu - begrijpelijk - alles overschaduwt, moeten wij goed opletten dat we heel scherp blijven hoe de Unie zich institutioneel ontwikkelt. Onder druk van de Eurocrisis en nu de migratiecrisis zien we op verschillende manieren steeds meer stemmen opgaan die roepen om meer Europa en meer macht naar Europa. Gisteren nog hoorden wij Hollande en ook Merkel in Straatsburg hier om roepen. De VVD vindt dit een gevaarlijke ontwikkeling. Wat vond de minister van de speech van beide regeringsleiders gisteren? Is hij het met de VVD eens, dat dit soort uitingen ook bepaald niet helpen om het Verenigd Koninkrijk binnen de Unie te houden? Gaat hij hier zijn collega’s ook op aanspreken?"

"De VVD voelde zich meer thuis bij de speech van Cameron over Europa op zijn partijcongres deze week. Deelt minister dat?"

"En het zijn niet alleen toespraken waar Europa een oude fout dreigt te maken, namelijk dat als je met je auto vast zit in de modder, je niet vol gas vooruit moet geven."

Zie hier ook dit artikel van het Financieele Dagblad over dit debat.