FD: Klijnsma trekt miljoenen uit voor sociale werkbedrijven

Source: Ch.N.A. (Chantal) Nijkerken-de Haan i, published on Tuesday, April 14 2015, 10:33.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken trekt €30 mln uit voor de begeleiding van arbeidsgehandicapten naar een betaalde baan.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken trekt €30 mln uit voor de begeleiding van arbeidsgehandicapten naar een betaalde baan. Dat blijkt uit een publicatie die vandaag verschijnt in de Staatscourant. Het doel is ondersteuning van de banenafspraak uit het Sociaal Akkoord, waarmee 125.000 banen gecreëerd dienen te worden voor mensen die niet zelfstandig het minimum loon kunnen verdienen.

Het geld gaat naar sociale werkbedrijven, die Klijnsma de afgelopen jaren nog stevig heeft gekort als deel van de kabinetsbezuinigingen. De werkplaatsen moeten van haar actiever gaan makelen tussen gehandicapte en werkgevers. Veel van de instellingen krijgen de kritiek dat ze teveel intern bezig zijn en te weinig doen om hun werknemers te laten re-integreren bij reguliere werkgevers. Sommige instellingen zitten al in een sterfhuisconstructie omdat er straks geen geld meer voor is.

Pot

Het geld komt uit een pot van €600 mln die het kabinet eerder reserveerde om de hoge werkloosheid te bestrijden. Elk van de circa negentig werkplaatsen in Nederland kan een subsidieaanvraag indienen. Naast de staatssubsidie dienen gemeenten nog eens €30 mln in te leggen om hun lokale werkbedrijven te helpen stutten.

'Ik vind het ontzettend belangrijk dat ze niet verdwijnen', benadrukt de PvdA-staatssecretaris in een toelichting. De injectie is volgens haar noodzakelijk om te voorkomen dat de kennis weglekt die de instanties hebben over hun populatie. Die moet gebruikt worden om de Participatiewet tot een succes te maken, en om gehandicapten beter te landen in het bedrijfsleven. Dat gaat tot nu toe moeizaam omdat bedrijven er geen ruimte voor zien. Sommige van hen zeggen straks liever de boete van €5000 per niet-gerealiseerde baan te betalen.

Kaartenbak

'Werkgevers werpen nu een blik in de kaartenbak en zeggen: er zit niets voor mij bij. Dat is natuurlijk veel te gemakkelijk', zegt Klijnsma. Sociale werkbedrijven kunnen daaraan bijdragen door ze te adviseren over 'job carving': het opknippen van bestaande functies, waarbij de meer eenvoudige taken samen worden gevoegd tot een nieuwe baan. Het vinden van de juiste match is daarbij cruciaal.

Baancoach Edward den Heeten kent de reserves van werkgevers. Hij werkt voor Werkgeversservicepunt Delft aan functiecreatie. 'De angst is dat begeleiding te veel tijd kost. Maar ze moeten het zien als een investering: werkgevers die meedoen, staan veel beter aangeschreven bij lokale overheden en kunnen bijvoorbeeld veel makkelijker vergunningen krijgen.'

Verdringing

Werkgevers moeten accepteren dat er altijd wel enige verdringing gaat plaatsvinden. Daar ben ik open en eerlijk in’, zegt Klijnsma. ‘Het is nooit het goede moment om ermee te beginnen. Ze moeten maar eens hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.' De motie van €30 mln is ook een manier voor de staatssecretaris om haar linkse gezicht te laten zien, erkent ze, na een periode waarin zwakkere bevolkingsgroepen geraakt werden door kabinetsbezuinigingen.

Job Cohen, voorzitter van de koepel voor werkvoorzieningsbedrijven Cedris, zegt enthousiast te zijn over de financiële injectie. Hij erkent dat het niet gemakkelijk wordt om eenzelfde bedrag los te peuteren bij gemeentes omdat die andere zorgen aan hun hoofd hebben. 'Het wordt stoeien, maar dat is ook gezond.'