Blij met verbod wegwerptasjes

Source: Y. (Yasemin) Çegerek i, published on Thursday, February 26 2015, 18:02.

Foto Pixabay / Susbany

Jaarlijks komen meer dan acht miljard plastic tasjes in de natuur terecht. Ruim zeven miljard van deze tasjes waren bestemd voor eenmalig gebruik. Dit is slecht voor de gezondheid van mensen en desastreus voor het milieu. Daarom wil de Partij van de Arbeid al heel lang dat wegwerptasjes uit de winkels en van de markt verdwijnen. Ik ben verheugd dat staatssecretaris Mansveld hier werk van heeft gemaakt en vandaag heeft aangekondigd de plastic tasjes te verbieden.

Per dag eindigt zo’n 12.000 ton plastic in de zee en verspreid zich over de hele wereld, of koekt samen tot ‘plastic-soep’. Plastic tasjes zorgen voor een groot gedeelte van het rondzwervende plastic. Deze wegwerptasjes belanden op straat, in de sloot, of na eenmalig gebruik op de alsmaar groeiende afvalberg. Het afbreken van de tasjes kan honderden jaren duren. In de tussentijd zorgt het voor rommel op straat, vervuilt het onze grond en stikken dieren in dit plastic. Vrijwel alle Noordzeevogels (94 procent) hebben plastic in hun maag.

En dat terwijl er voldoende duurzame alternatieven voorhanden zijn. Het is een kwestie van willen. Zo gebruiken de Denen maar vier plastic tasjes per jaar. Nederland zit in de middenmoot met 71 tasjes per jaar, veel te veel. Daarom heb ik afgelopen oktober in de Tweede Kamer gepleit voor een verbod. De staatssecretaris zei toen toe serieus te gaan kijken naar een verbod. En nu is het zover: uiterlijk in 2016 komt er een einde aan het plastic wegwerptasje.

Dit verbod is een goede stap op weg naar schonere straten en pleinen en gaat de plastic soep in onze oceanen tegen. Daar profiteren mensen, dieren en de natuur van. Een gezonde samenleving kan niet zonder een gezonde leefomgeving. Opnieuw zetten we een stap naar een duurzame en schone toekomst.