Wij zijn Charlie

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Thursday, January 8 2015.

Net als iedereen, zijn wij zeer geschrokken van het nieuws over de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, woensdag in Parijs. Samen met onze collega's van andere Groene Europese partijen staan we stil bij deze tragische gebeurtenis, niet alleen voor familie en vrienden van de slachtoffers, maar voor alle Parijzenaars, Fransen en eigenlijk voor iedereen die zich in zijn vrijheid voelt aangetast.

Terroristen willen de samenleving ontwrichten. Het is hun doel om ons mee te trekken in een neerwaartse spiraal van haat en geweld. Meer haat leidt tot meer geweld en weer tot meer haat. Daar doen wij niet aan mee.

We laten fundamentalisten winnen als we onze samenleving door haat uit elkaar laten spelen, als we doen alsof bevolkingsgroepen tegenover elkaar staan. We staan samen sterk voor onze Europese waarden, nota bene geboren uit de Franse revolutie: voor vrijheid van meningsuiting, voor persvrijheid en voor leven zonder angst. Precies de reden dat zoveel mensen uit conflictgebieden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika de levensgevaarlijke oversteek naar Europa maken.

Terrorisme is geen bedreiging voor onze waarden. Het maakt ons alleen maar standvastiger om ze te verdedigen.

Bas Eickhout en Judith Sargentini

Europarlementariërs GroenLinks