Grote partijen verhinderen stemming over vrijhandelsverdrag TTIP

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Thursday, July 10 2014.

Dat TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, uiterst controversieel is, hoef ik na de afgelopen verkiezingscampagne niet meer te vertellen. Partijen van links tot rechts hadden hun mond vol van het beschermen van Europese standaarden en transparantie. Hoe teleurstellend is het nu dan om te zien dat alle grote partijen (inclusief PvdA en D66) bij de eerste kans op een stevige stellingname van het Europarlement een stemming over TTIP blokkeren?

De Europese Commissie onderhandelt achter gesloten deuren over TTIP

Volgende week maandag gaan de onderhandelingen over TTIP de zesde ronde in, op dinsdag debatteert het Europarlement met de Europese Commissie die namens de EU-landen onderhandelt over het verdrag. Meestal wordt zo'n debat afgesloten met een resolutie waarin het Europarlement een standpunt inneemt, maar niet deze keer. De fractievoorzitters van christendemocraten, sociaaldemocraten, conservatieven en liberalen besloten vandaag in de vergadering van de fractievoorzitters die de agenda voorbereiden dat zo'n resolutie deze keer niet zo goed uitkomt.

En daarmee duurde het niet lang voordat de kiezersbelofte van meer transparantie en een betere bescherming van de Europese belangen in de onderhandelingen over TTIP aan diggelen ligt. Ondanks dat er veel wantrouwen leeft onder Europeanen over dit verdrag, weigeren de grote fracties in het Europees Parlement om de Europese Commissie bij te sturen.

Juist omdat TTIP zo controversieel is, is het belangrijk dat de Europese politiek er zo open mogelijk over blijft communiceren. Als lid van de parlementaire delegatie met de VS zal ik in ieder geval mijn mening niet onder stoelen of banken steken, daar kunnen jullie op rekenen. De Europese Groenen verzamelen al het nieuws over TTIP op onze themawebsite ttip2014.eu.

Meer lezen

Vrijhandelsverdrag EU - VS (TTIP)

Video van Get ready voor TTIP

Get ready voor TTIP

Video van Get ready voor TTIP

Get ready voor TTIP

Secundair menu

Vind ons ook op

omhoog