Bestrijden jeugdwerkloosheid urgente opdracht

Source: W.J. (Wilma) Mansveld i, published on Tuesday, May 20 2014, 12:04.

Foto PvdA

Het vinden van werk. Voor veel jongeren was dat de belangrijkste uitdaging van 2013. Ook in 2014 is ruim één op de tien jongeren op zoek naar een baan. Voor de Partij van de Arbeid is het bestrijden van de jeugdwerkloosheid dan ook een urgente opdracht. Deze week bezocht ik de Techniekfabriek van NedTrain. Deze vakschool voor treintechniek staat in Zwolle en leert jongeren te werken door werkend te leren. Na hun opleiding garandeert Nedtrain deze leerling-monteurs een baan. Zo kunnen zij direct als volwaardig collega aan de slag en werken zij samen aan veiliger openbaar vervoer.

Initiatieven als de Techniekfabriek zijn belangrijk. Goed, efficiënt en veilig openbaar vervoer verleidt reizigers om gebruik te maken van treinen of bussen. Daarom voeren we de komende jaren het Europese treinbeveiligingssysteem in. En daarom ben ik blij dat jongeren die al tijdens hun opleiding zoveel aandacht hebben voor veiligheid, een garantie krijgen van NedTrain dat zij aan het werk kunnen nadat zij hun opleiding afgemaakt hebben. Een mooi voorbeeld voor andere bedrijven in de sector.

Jongeren kiezen massaal voor dit pakket van Nedtrain. Zij zijn enthousiast over hun opleiding en vertellen er graag over. Zo vertelde een van de leerlingen me enthousiast waar dat ‘pufje’ vandaan komt als een treindeur opengaat. De opleidingsmanager liet me weten dat hij nu al meer toelatingen binnen krijgt dan hij aankan. En dat terwijl deze opleiding nog geen drie jaar oud is.

Meer werk voor jongeren. Dat is waar ik samen met Lodewijk Asscher en Jetta Klijnsma voor blijf vechten. En na donderdag 22 mei, wanneer we stemmen voor het Europees Parlement, werken we onder leiding van Paul Tang ook samen met mijn PvdA-collega’s in Brussel aan meer banen voor jongeren. Zo geven we anders verloren generaties weer kansen om zich terug te knokken op de arbeidsmarkt.

Aan NedTrain zal het niet liggen, zij draagt alvast haar steentje bij. Een prettige gewaarwording en een compliment waard.