Hoe sterkere europartijen kunnen bijdragen aan de Europese representatieve democratie

Wednesday, May 14 2014, 10:06

De Europese verdragen verwachten van de Europese politieke partijen (hieronder ‘europartijen’ genoemd) dat zij bijdragen ‘tot de uiting van de wil van de burgers van de  Unie’. Momenteel voldoen de europartijen nog lang niet aan deze eis: zij zijn niet of slechts tot op zekere hoogte in staat hun achterban in het Europese politieke proces te representeren op een wijze die vergelijkbaar is met de manier waarop nationale partijen deze functie uitoefenen.

De oorzaken voor de huidige gebrekkige uitvoering van hun representatieve taken hebben enerzijds te maken met de specifieke institutionele context waarbinnen de europartijen functioneren, en anderzijds met de reserves van de nationale lidpartijen om het supranationale karakter van de europartijen te versterken.

In het vandaag verschenen policy paper 'Hoe sterkere europartijen kunnen bijdragen aan de Europese representatieve democratie' aan de hand van Gerrit Voerman1 en Simon Otjes2 komen beide wetenschappers met voorgestelde hervormingen, die zouden moeten leiden tot een meer betekenisvolle intermediaire positie van de europartij tussen de burgers en ‘Brussel’ overeenkomstig de in de Europese verdragen vastgelegde taakstelling.

Lidpartijen kunnen enerzijds op directe wijze de positie van de europartij versterken, door daadwerkelijk een deel van hun autonomie op Europees terrein over ter dragen aan de europartij; en anderzijds langs indirecte weg, door de veranderingen na te streven van de institutionele context waarbinnen de europartijen functioneren.

  • Lees hier het policy paper

Read more ...

  • Montesquieu sequence
  • Relationship between europarties and Dutch political parties

  • 1. 
    Was vanaf 1 januari 2011 tot 1 november 2024 hoogleraar ontwikkeling en functioneren van het Nederlands en Europees partijstelsel en sinds 1989 tot 1 december 2024 hoofd van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en promoveerde in 2001 op een proefschrift over de relaties tussen de CPN en de Communistische Internationale. Kenner van de partijpolitieke geschiedenis van Nederland, in het bijzonder van de partijen ter linkerzijde. Treedt geregeld op als commentator in radio- en tv-programma's.
     
  • 2. 
    Simon Otjes (1984) is sinds 2012 verbonden aan het DNPP als wetenschappelijk medewerker. Hij studeerde politieke wetenschap en filosofie van de sociale wetenschap aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 2012 aan diezelfde universiteit op een proefschrift over nieuwe politieke partijen. Hij richt zijn onderzoek nu op Europese partijvorming. Simon Otjes werkte verder bij Bureau 'De Helling', het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Sinds 2021 is hij fellow bij het Montesquieu Instituut.