CDA: versterk arbeidsinspecties tegen wantoestanden

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Tuesday, January 14 2014, 1:36.

Arbeidsinspecties in Europa moeten worden versterkt. Het doel hiervan is om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Het Europees Parlement heeft dinsdag een rapport hiertoe aangenomen, met steun van het CDA.

"Veel werknemers hebben te maken met een hogere werkdruk en met onzekerheid over het behoud van hun baan. Ook schijnzelfstandigheid is een groot probleem binnen Europa", stelt Ria Oomen-Ruijten (CDA-Europarlementslid). Het zijn gevolgen van de sociaaleconomische veranderingen in de afgelopen tientallen jaren. De traditionele arbeidsverhoudingen zijn onder druk komen te staan.

“Arbeidsinspecties in Europa moeten optreden tegen schijnzelfstandigheid, maar ook tegen bijvoorbeeld zwartwerk. Meer bevoegdheden, verdergaande controlemaatregelen en een efficiëntere, grensoverschrijdende samenwerking tussen de bevoegde instanties zijn broodnodig”, aldus Ria Oomen-Ruijten, lid van de commissie Sociale Zaken.

De inspecties hebben ook een taak bij de handhaving van gezondheids-, veiligheids- en arbeidsregels. Vele EU-landen bezuinigen in deze moeilijke economische tijden op de arbeidsinspecties, wat ervoor zorgt dat de diensten moeite hebben om aan hun verplichtingen te voldoen. Het aangenomen rapport beoogt hieraan een einde te maken en de rol van de inspecties te versterken.