De Kleurrijke Lijst

Source: W. (Wassila) Hachchi i, published on Monday, October 28 2013, 2:19.

Enkel met het hart kan men goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen. (Antoine de Saint-Exupéry)

De Kleurrijke Lijst. Hierop staan mensen die kleurrijk zijn, in de breedste zin van het woord. Persoonlijkheden die inspireren. In het bedrijfsleven, de media, de politiek en bij de overheid. Eigenlijk vind ik dat we in Nederland één zo’n top 100 lijst zouden moeten hebben. Nu kennen we veel lijsten zoals de machtigste vrouwen, invloedrijke mannen en ga zo nog maar even door. Het feit dat veel lijsten bestaan laat duidelijk zien dat we er nog niet zijn. Ook ik besef dat er nog een wereld te winnen is om alleen al het woord diversiteit overbodig te verklaren. Zonder De Kleurrijke Lijst zouden anno 2013 nog altijd mensen onderbelicht worden. Mensen die het verschil maken en die een podium verdienen om meer mensen te kunnen inspireren.

In de allereerste editie van De Kleurrijke Lijst had ik de eer er zelf ook in te staan. Waarom ik er op ben gekomen? Kennelijk omdat het pad dat ik in mijn leven tot nu toe bewandeld heb een inpsiratie kan zijn voor anderen. Als jonge vrouw, met roots buiten het land waar ik geboren en getogen ben. Bedrijfskundige, militair, Jonge Ambtenaar van het Jaar en nu Tweede Kamerlid. Eén van mijn drijfveren in het leven is de persoon worden die ik werkelijk ben. Het lijkt een open deur, maar dat is het niet. Zeker niet in de wereld waarin we opgroeien, waarin we gevormd worden vanaf onze opvoeding en waarin we beinvloed worden door anderen. “Hoezo ben je als dochter van Marokkaanse ouders militair geworden en heb je trouw beloofd aan de Nederlandse vlag? Waarom maak je geen onderscheid tussen religies zoals de Islam, Jodendom en Christendom en vind je Boedhisme ook een bron van inspiratie? Je danst elk jaar mee op de GayPride, maar jij bent toch hetero?”. Heel simpel. Het is mijn leven en ik maak er mijn eigen feestje van. In het leven zijn er twee dingen gegeven: het leven begint en het leven eindigt. Verder kun je je eigen regels maken en bepalen. Daarin ben je echt vrij. Zeker in een land als Nederland. Je moet het alleen beseffen en het lef hebben daar wat mee te doen.

Het verschil maken. Dat is ook de reden geweest waarom ik in 2010 bewust gekozen heb om de stap te zetten in de politiek. Inmiddels ben ik drie jaar volksvertegenwoordiger in het Nederlandse Parlement. Iedereen heeft een beeld van de politiek. Of beter gezegd, een mening over de politiek. Één ding is zeker, er is nog genoeg werk te verzetten om recht te doen aan zowel de vertegenwoordigden als de vertegenwoordigers. In mijn dagelijkse werk zet ik me in op specifieke terreinen zoals defensie, luchtvaart en het Koninkrijk. Maar er is meer wat mij drijft als Kamerlid. Ik streef naar een Nederland waar elk mens op z’n minst de kans krijgt uniek te zijn. Elk mens ìs uniek, maar ik zie nog altijd hoe moeilijk het is. Leven in een omgeving die constant probeert je te veranderen. Dat besef ik nu meer sinds ik in de politiek zit. Ik zie mensen groot gemaakt worden en mensen klein gehouden, soms zelfs gebroken. De druk is groot en voor jou 10 anderen die wel bereid zijn door de hoepels te springen. En je politiek leven kan sneller afgelopen zijn dan je denkt. Zo zit ik inmiddels al in mijn 2e termijn omdat na 1,5 jaar tijd weer verkiezingen hebben plaatsgevonden. Hoe moeilijk ik de politieke omgeving soms ook vind, voor mij is er maar één weg. Mijn eigen weg. Zijn wie ik ben en vechten voor de idealen waar ik voor sta. Nieuwsgierig ben ik naar anderen, zij die anders zijn dan ik. Want kijk je naar wat er mist, dan zie je gebreken. Kijk je naar wat er is, dan zie je talenten.

Antoine de Saint-Exupéry zei eens: “He who is different from me does not impoverish me, he enriches me. Our unity is constituted in something higher than ourselves, in man. For no man seeks to hear his own echo, or to find his reflection in the glass.” Het initiatief De Kleurrijke Lijst is meer dan een blijvertje, maar ik ben niet voor niets politica. Mijn streven is tot een Nederland te komen met één top 100 lijst, die per definitie kleurrijk is en waar mensen op staan die het verschil maken.