EP wil Commissievoorstellen voor consumentenveiligheid op punten verder aanscherpen (en)

Source: European Parliament (EP) i, published on Friday, October 18 2013.

Nooit meer mobiele telefoons die exploderen in je gezicht, geen speelgoed dat in de handen van je kinderen uiteenvalt? De commissie Interne markt heeft twee verslagen over productveiligheid goedgekeurd om veiligere producten voor de consument te waarborgen door middel van strengere controles van alle producten die op de markt worden gebracht.

Op 17 oktober keurde de parlementaire commissie Interne markt en consumentenbescherming een verslag goed over de veiligheid van consumentenproducten, opgesteld door de Deense sociaaldemocrate Christel Schaldemose, en een verslag over markttoezicht op producten, opgesteld door de Finse christendemocrate Sirpa Pietikäinen. Beide voorstellen maken deel uit van het pakket ‘Productveiligheid en Markttoezicht’.

Veiligere producten voor consumenten

De nieuwe verordening maakt de verplichtingen zoals voor etikettering en productidentificatie helder voor fabrikanten, importeurs, en distributeurs. Het stelt dezelfde veiligheidsregels vast voor iedereen en het maakt het gemakkelijker om de oorsprong van producten te traceren in geval van problemen.

Belangrijkste maatregelen van het verslag zijn een vermelding van het land van herkomst op het product ongeacht of het product van binnen of buiten de EU afkomstig is. Daarnaast komt er een nieuw veiligheidslabel waarover Schaldemose liet weten: "Het zal nu mogelijk zijn om de op veiligheid geteste producten te certificeren met een label”.

Een sterker markttoezicht op producten

De nieuwe verordening over het markttoezicht zullen de regels verduidelijken, het aantal inbreuken op de regels verlagen en hier sancties voor invoeren.

Pietikäinen "Momenteel is ons toezichtsysteem ineffectief en zorgt hett voor een ongelijk speelveld tussen bedrijven die de regels respecteren en zij die dat niet doen.” Zij voegde hieraan toe: “Er zullen meer middelen worden uitgetrokken voor de inspectie van risicovolle producten en producenten. Er komen boetes voor bedrijven die regelmatig en opzettelijk de regels overtreden en de veiligheid van de consument op het spel zetten."

Het EP heeft ook voorgesteld om een zwarte lijst van producenten van gevaarlijke producten in het leven te roepen.

Naar verwachting zal er over het pakket worden gestemd in de plenaire

REF. : 20131014STO22260