CDA: Turkije heeft twee gezichten

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Wednesday, October 16 2013, 1:25.

De Europese rapporteur voor Turkije en CDA-Europarlementslid Ria Oomen-Ruijten heeft gemengde gevoelens bij de ontwikkelingen in de verhoudingen tussen Turkije en de Europese Unie in het afgelopen jaar. Dit stelt zij in een reactie op het voortgangsrapport van de Europese Commissie over 2013 dat is gepresenteerd. Oomen: “Turkije lijkt ons twee verschillende gezichten te laten zien”.

Oomen-Ruijten is positief over de presentatie van een hervormingspakket door de Turkse minister van Justitie en zij spreekt haar lof uit voor het democratiseringspakket dat vorige maand door premier Erdogan werd aangekondigd. Wel wijst zij erop dat de betrokkenheid van de oppositie en het maatschappelijk middenveld voor de ontwikkeling van Turkije van groot belang is.

Tegelijkertijd komen er volgens Oomen-Ruijten ook diverse negatieve ontwikkelingen uit het rapport naar voren. Ze refereert daarbij onder meer aan het harde politieoptreden tijdens de massademonstraties rondom het Gezipark waarbij zes doden vielen en achtduizend gewonden. Deze protesten lieten volgens Oomen-Ruijten met name zien dat de diepgewortelde polarisatie in de Turkse politiek een obstakel is voor daadwerkelijke hervormingen. “We herinnerden de Turkse overheid aan het feit dat er in een democratie ook rekening gehouden moet worden met de positie van de minderheid. Ook moet persvrijheid en het recht op protest worden gerespecteerd en beschermd”, zei Oomen-Ruijten.