GroenLinks ontstemd over agressieve tabakslobby

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Tuesday, October 8 2013, 12:25.
GroenLinks ontstemd over agressieve tabakslobby
Bron: Blog Bas Eickhout

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout spreekt schande van de agressieve tabakslobby die Europese wetgeving om roken verder te ontmoedigen, heeft weten uit te kleden: “Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Meer dan 160 lobbyisten van Philip Morris moesten het Europarlement overtuigen om roken aantrekkelijk te houden. Ze kregen het eerst voor elkaar dat de stemming een maand werd uitgesteld en nu dat Europarlementariërs belangrijke onderdelen van de wetgeving verder afzwakken.”

Tabak en elektrische sigaretten in postvakjes van Europarlementariërs

De tabaksindustrie probeerde niet alleen door middel van brieven en gesprekken Europarlementariërs te overreden om hun amendementen in te dienen of te steunen. Ze stuurden zelfs elektrische sigaretten en tabak per post aan vele politici. Eickhout: “De tabaksindustrie is op zoek naar nieuwe klanten door het promoten van nieuwe, trendy producten. Zo hopen ze jongeren aan het roken te krijgen.”

“Bij het verslaafd krijgen van zoveel mogelijk jongeren aan hun nicotine willen ze geen strobreed in de weg gelegd worden.”

Eickhout is verontrust dat de tabakslobby uiteindelijk zo succesvol was bij een groot deel van zijn collega’s: “Bij de Europese Groenen spreken wij sinds jaren niet met de tabakslobby. Dat is namelijk verspilde moeite. Of ze nu met een of 160 lobbyisten langskomen: roken is ongezond en er is geen enkele reden om toe te staan roken te promoten.”

NOS Journaal

Eickhout toonde in het NOS Journaal de post die hij ontving: Twee flinke bussen tabak.