Debat Zorgafspraken 24 april 2013

Source: B. (Bas) van 't Wout i, published on Tuesday, May 28 2013.

Op 24 april jl. heeft de Tweede Kamer gedebatteerd met Minister Schippers en Staatsecretaris van Rijn over de zorgafspraken.

Dit zijn voor de VVD belangrijke stappen op weg naar toekomstbestendige langdurige zorg. Het is belangrijk dat nu ook werkgevers en werknemers zich hebben gecommitteerd aan deze hervormingen.

In het akkoord zijn afspraken gemaakt over werkgelegenheid en opleidingen in de zorg. Tegelijkertijd is hiermee overeenstemming bereikt over de noodzakelijke hervorming van de langdurige zorg. We gaan de kostenexplosie in de langdurige zorg te lijf. Voor de zware zorg brengen we de AWBZ terug naar de kern, zodat we deze zorg ook in de toekomst kunnen bieden. De lichtere zorg en ondersteuning, zoals de begeleiding en de persoonlijke verzorging, worden voortaan uitgevoerd door gemeenten. Zij staan dichter bij de mensen, en kunnen dus beter maatwerk leveren. Daarbij zal ook meer gekeken worden naar wat mensen zelf kunnen regelen, voordat ondersteuning vanuit de overheid in zicht komt. Mensen blijven langer thuis wonen, in plaats van naar een instelling te moeten verhuizen.

Ik vind het goed dat er nu duidelijkheid is. Dit zijn stuk voor stuk maatregelen waar de VVD al jaren op hamert, omdat wij ook in de toekomst goede en betaalbare langdurige zorg willen hebben. De VVD kijkt uit naar de snelle uitwerking van deze afspraken in concrete wetsvoorstellen.

Voor mijn bijdrage aan het debat over de zorgafspraken klik hier.

Om het debat terug te kijken klik hier.