Akkoord over democratische controle op Europees bankentoezicht

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Wednesday, September 11 2013, 11:21.
Akkoord over democratische controle op Europees bankentoezicht
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement en de Europese Centrale Bank sloten dinsdagavond een akkoord over de democratische controle op het nieuwe Europese bankentoezicht. De hoofdonderhandelaar Sven Giegold, Europarlementariër voor de Groenen, moest daarvoor lang en hard onderhandelen met vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank. Het Europees Parlement stemt hoogstwaarschijnlijk in met het onderhandelingsresultaat, waardoor de ECB het bankentoezicht volgend jaar op zich kan nemen.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met de uitkomst:

“Europees bankentoezicht is dringend nodig om eindelijk het vertrouwen te herstellen in het nog altijd wankele Europese bankwezen.”

“Maar deze reuzenstap in de geschiedenis van Europese integratie kan alleen plaatsvinden onder de voorwaarde van meer democratische controle. Onder leiding van de Groene fractie zorgt het Europarlement daar nu voor.”

Controle door Europarlement

Het Europees Parlement dwong een aantal belangrijke rechten af om de nieuwe toezichthouder te controleren:

  • Het Europarlement krijgt het recht om de voorzitter van de toezichthouder te benoemen en om de ontslagprocedure in te leiden.
  • Het Europarlement krijgt toegang tot de notulen van de belangrijkste besluiten van de nieuwe raad van toezichthouders.
  • Ook kan het Europees Parlement een parlementaire enquête houden waaraan de ECB moet meewerken.

“Hiermee voltooien we de eerste pijler van de bankenunie”, reageert Eickhout. “Nu is het zaak dat de aarzelende regeringsleiders voortgang maken met de andere onderdelen van de bankenunie. Die laten al veel te lang op zich wachten.”

Het Europees Parlement stemt donderdag over het bereikte akkoord over het nieuwe Europese bankentoezicht.