Wijziging Wet orgaandonatie: 'Kleine maar significante stap in streven naar meer donororganen'

Source: O.C. (Ockje) Tellegen i, published on Monday, August 19 2013, 2:41.

Arts mag voortaan voorbereidende handelingen starten voor orgaandonatie

De VVD-Tweede Kamerfractie heeft deze week ingestemd met een wijziging van de Wet op de Orgaandonatie (WOD). Volgens Tweede Kamerlid Ockje Tellegen is dit een "kleine maar significante stap in het streven naar meer potentiele donororganen."

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Ockje Tellegen (VVD)

reinsmedinga.nl

Artsen mogen voortaan volgens de wet bij patienten die de keuze voor orgaandonatie overlaten aan de nabestaanden, vlak voor overlijden voorbereidende handelingen voor donatie starten. Denk aan het maken van echo’s of het afnemen van bloed. Dankzij deze voorbereidende handelingen worden potentiële donororganen in betere conditie gehouden. En dat is belangrijk voor het vergroten van het aantal succesvolle orgaantransplantaties.

Tweede Kamerlid Ockje Tellegen: "Tijdens het debat met minister Schippers (Volksgezondheid)heb ik aangegeven dat hier volgens de VVD sprake is van proportionaliteit. Het algemene belang, namelijk het vergroten van het aantal beschikbare donororganen waar een duidelijk tekort aan is, weegt op tegen het individuele belang, de integriteit van het eigen lichaam.”

In Nederland is er nog altijd een groot tekort aan donororganen. Momenteel wachten maar liefst 1200 mensen op een orgaan voor transplantatie. Voor de VVD staat voorop dat mensen gestimuleerd moeten worden een bewuste (eigen) keuze te maken over de vraag of zij al dan niet na hun overlijden hun organen willen doneren. Mensen moeten ook de keuze hebben om die beslissing over te laten aan hun nabestaanden.

Registreer je keuze op https://www.jaofnee.nl/

lees meer