Europarlement maant ministers tot haast met financiële regulering

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Thursday, June 13 2013, 11:48.
Europarlement maant ministers tot haast met financiële regulering
Bron: GroenLinks Europa

De zevenentwintig ministers van Financiën moeten voortmaken met het reguleren van de financiële markten. De Europese Unie heeft sinds de crisis belangrijke stappen gezet, maar veel wetgeving wacht nog altijd op de goedkeuring van de Raad van Ministers van Financiën (Ecofin). Het Europees Parlement roept de Raad op om knopen door te hakken.

“Zaken als het tegengaan van voedselspeculatie, van flitshandel in effecten en van handel met voorkennis kunnen niet langer wachten”, zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. “Het is onbestaanbaar dat de ministers treuzelen midden in de ergste financiële crisis sinds decennia.”

Het Europees Parlement heeft inmiddels veel wetgeving om de financiële markten te temmen al lang goedgekeurd, maar in de Raad van Ministers zijn het in veel gevallen slechts enkele landen die de behandeling van wetten blokkeren. Het EU-verdrag bepaalt dat financiële wetgeving met meerderheid van stemmen kan worden aangenomen. Maar de ministers durven tegenstribbelende landen niet te overstemmen en onderhandelen door totdat alle wensen zijn ingewilligd. Landen hebben daarmee een impliciet vetorecht.

Eickhout: “Het mag niet zo zijn dat de lobby van de Londense City of de Deutsche Börse via hun regeringen financiële regulering voor de hele Europese Unie kan afremmen of afzwakken. Europa functioneert niet als altijd alle wensen van alle zevenentwintig landen moeten worden ingewilligd. De ministers moeten knopen doorhakken door te besluiten per meerderheid.”