GroenLinks tegen importheffing zonnepanelen

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Tuesday, June 4 2013, 17:24.

De import van zonnepanelen uit China wordt tijdelijk belast met in eerste instantie een importheffing van elf procent de komende twee maanden oplopend tot zevenenveertig procent in de maanden daarna voor Chinese producenten. Dat heeft de Europese Commissie vandaag bekend gemaakt. De GroenLinks-parlementariërs Bas Eickhout en Liesbeth van Tongeren zijn bezorgd over de monopoliepositie van China op de markt van zonnepanelen, maar vinden importheffingen niet de juiste oplossing. De heffing zal nu gaan gelden voor een half jaar. Dan moeten de lidstaten in meerderheid besluiten of de maatregel definitief wordt. GroenLinks zet zich ervoor in om te voorkomen dat de tijdelijke heffing een definitieve wordt.

Groenlinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "Er moet absoluut opgetreden worden als er sprake is van dumping, maar dit is niet juiste manier. Door deze importheffing zal veel werkgelegenheid in Europa verloren gaan."

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth Van Tongeren constateert dat het doel om meer duurzame energie op te wekken met deze maatregel niet geholpen wordt: "Wij willen dat het aandeel van zonne-energie flink omhoog gaat, maar met deze maatregel draai je de zonne-energiesector de nek om. Voor de consument wordt het lastiger om zonnepanelen te laten plaatsen en ondertussen blijven we onze energie nog langer opwekken met kolencentrales."

De tijdelijke importheffing zal gelden totdat het volledige onderzoek naar de klacht over dumping van Chinese zonnepanelen op de Europese markt is afgerond. Europese producenten hebben deze klacht bij de Europese Commissie ingediend omdat de extreem lage Chinese prijzen geleid hebben tot de sluiting van fabrieken in bijvoorbeeld Duitsland. In Europa geeft de zonne-energiesector werk aan honderdduizenden mensen.

Van Tongeren ziet ook voor Nederland een groot probleem: "Ik vrees dat de heffingen zullen leiden tot fors banenverlies in de Nederlandse bouw- en installatiesector die door de crisis al hard geraakt zijn. Ik roep minister Kamp daarom op tot een compenserende impuls voor de sector." Volgens van Tongeren kan het fiscaal aftrekbaar maken van de installatie van zonnepanelen een win-win situatie opleveren voor zowel de hard getroffen bouwsector als het klimaat.

Volgens berichten produceert China meer dan de wereldwijde vraag aan zonnepanelen en zou deze onder de kostprijs verkopen. "Dat is geen houdbare situatie, "stelt Eickhout. Op dit moment zitten zowel de producenten van zonnepanelen in China als die in Europa in zwaar weer. Deze heffing zal volgens Eickhout dat alleen maar verergeren. GroenLinks wil daarom dat de Europese Commissie de gesprekken met China voortzet om tot een constructieve oplossing te komen. "China en Europa kunnen van elkaar leren," volgens Eickhout. "China zou de vraag naar zonnepanelen van de eigen markt kunnen stimuleren. Tegelijkertijd zou Europa kunnen zorgen voor beter toegang tot kapitaal voor Europese zonnepaneelproducenten."