Europa krijgt slimmer en socialer economisch bestuur

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Tuesday, March 12 2013, 14:13.
Europa krijgt slimmer en socialer economisch bestuur
Bron: Blog Bas Eickhout

GroenLinks steunt het zogenaamde twopack dat het economisch bestuur van de eurozone slimmer en socialer maakt. “Deze wetgeving voorkomt paniekvoetbal om onder de begrotingsnorm van drie procent te blijven, door in een vroeg stadium zwaktes in de begroting of economie aan te pakken”, aldus Europarlementariër Bas Eickhout.

Het twopack, dinsdag aangenomen in het Europees Parlement, vraagt van eurolanden om hun begroting en economie beter op hun houdbaarheid te toetsen. De Europese Commissie onderzoekt de effecten van begrotings- en hervormingsplannen voordat landen daarover besluiten. Daarmee kunnen ze houdbaarheidsproblemen die de eurozone bedreigen tijdig signaleren en zo nodig bijstellen.

Begrotingspact overbodig

Eickhout constateert dat het Begrotingspact, dat regeringsleiders vorig jaar (buiten de Europese instellingen om) sloten en waar de Tweede Kamer nog over moet stemmen, hiermee nog overbodiger is geworden. “Alle zinnige elementen van het Begrotingspact zijn via het twopack in gewone EU-wetgeving opgenomen. Het ondemocratische Begrotingspact dat buiten de rechtskaders van de EU staat, kan dus van tafel”, aldus Eickhout.

Democratische en sociale waarborgen

Het twopack bevat ook betere afspraken over de voorwaarden voor financiële steun aan eurolanden in nood. De Groene fractie in het Europees Parlement kreeg steun voor democratische en sociale waarborgen voor bezuinigingsprogramma's in landen als Griekenland, Portugal en Ierland. De wetgeving verplicht de inspraak van sociale partners en de bescherming van fundamentele sociale voorzieningen in de maatregelen die landen in ruil voor steun moeten nemen.

Eickhout: “Fundamentele voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs mogen ook in een zware crisis niet worden aangetast. De EU zal aan de bak moeten om de aangerichte schade in crisislanden te repareren.”