Ministers frustreren aanpak belastingontwijking

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Tuesday, March 12 2013, 14:47.
Ministers frustreren aanpak belastingontwijking
Bron: Blog Bas Eickhout

GroenLinks is ontstemd dat enkele nationale regeringen de strijd tegen belastingontwijking blijven tegenwerken. Nadat Europarlement en ministers eerder in een overleg over durfkapitaal tot een akkoord kwamen om belastingparadijzen aan te pakken, kwamen enkele landen waaronder Nederland daarop terug. Het Europarlement stemde dinsdag over de afgezwakte voorstellen.

“Zo streng als de ministers zijn bij het inperken van overheidsuitgaven, zo slap zijn ze in het verbeteren van de belastinginkomsten”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout. “De blokkerende houding van Nederland hierin is allesbehalve fraai. De aanpak van belastingontwijking moet topprioriteit krijgen.”

De wetgeving die het Europees Parlement dinsdag aanneemt voorziet in een Europese status voor durfkapitaalfondsen die het makkelijker maakt voor investeerders om daarin te beleggen. Die fondsen kunnen opstartende bedrijven een steun in de rug geven en de economie aanjagen. Maar dergelijke fondsen zijn soms gevestigd in belastingparadijzen. De Europese Groenen willen die fondsen uitsluiten van de voordelen van een Europese status.

Nederland belastingparadijs

Eickhout benadrukt dat de strijd tegen belastingontwijking gewoon doorgaat. De Europese Commissie heeft een voorzet gedaan voor een definitie van belastingparadijzen die leidend moet worden in alle Europese wetgeving. “Ik zal me ervoor inzetten dat die definitie ook geldt voor EU-landen zelf. Nederland is zelf een belastingparadijs en zal zijn wetten moeten aanpassen.”

Meer informatie

Zie ook Beperk belastingontwijking in zeven stappen