Reislog, deel 6

Source: F.H.H. (Frans) Weekers i, published on Saturday, March 31 2012, 15:51.

Nederland en Colombia zijn niet alleen handelspartners. Op het gebied van bloemen zijn ze concurrenten. Colombia is na ons land de grootste bloemenproducent ter wereld. Alle reden dus om een kijkje te nemen bij een bloemenkwekerij. Zaterdagochtend bezoeken we Suata Plants, onderdeel van het Nederlandse Hilverda Kooij, zo'n twee uur buiten Bogota. Directeur Andrés Mauricio Daza leidt de delegatie zeer enthousiast rond door het bedrijf, dat stekjes van onder meer anjers aangeleverd krijgt uit Nederland, die opkweekt en vervolgens weer exporteert naar Nederland, Mexico, Guatemala, Brazilië, Ecuador, Peru en Argentinië. Tijdens het gesprek blijkt dat veel exporteurs tegen problemen met de douane aanlopen. Containers worden geopend en grondig doorzocht. Logisch, gezien het drugsprobleem dat Colombia nog steeds heeft, maar het kan funest zijn voor de bloemen.

Ik vertel ook hier over de treinscan in de Rotterdamse haven, waardoor containers niet geopend hoeven worden. Daza is onder de indruk. Het zou mooi zijn als de Colombiaanse douane inderdaad snel bij ons op bezoek komt.

Dit bedrijf loopt, net als andere Nederlandse bedrijven in Colombia, verder aan tegen het probleem van dubbele belastingen en kijkt reikhalzend uit naar een belastingverdrag.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Staatssecretaris Weekers, ambassadeur Marion Kappeyne van de Copello en de heer Daza bekijken een anjer met de naam 'Ajax'.