Tweede Kamerlid André Bosman op bezoek bij gevolmachtigde minister

Source: A. (André) Bosman i, published on Wednesday, January 19 2011.

Den Haag - Woensdagmiddag heeft de gevolmachtigde minister Sheldry Osepa het Tweede Kamerlid en tevens lid van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties André Bosman (VVD) ontvangen op het Curaçaohuis.

Tijdens het gesprek zijn er meerdere onderwerpen aan de orde gekomen zoals het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) en uiteraard de ‘Motie Bosman’ die stelt dat het personenverkeer tussen Nederland en de overige landen van het Koninkrijk geregeld moet worden op basis van wederkerigheid.

Dit houdt in dat er een toelating- en terugstuurregeling zou moeten komen voor Curaçaoënaars in Nederland. De gevolmachtigde minister heeft aan het kamerlid aangegeven dat op Curaçao diverse moties zijn aangenomen waarin de beoogde terugstuurregeling worden afgekeurd. Het standpunt van Curaçao is niet gewijzigd.

De heer Bosman was verder nieuwsgierig naar de belevenis van de Curaçaoënaars bij het ontstaan van het nieuwe autonome land Curaçao.

De vaste commissie Koninkrijksrelaties (KR), voorheen de commissie NAAZ, behandelt onderwerpen aangaande de landen in het Caribische deel van het Koninkrijk. Dit betreft onder meer de positie, hulp en bijstand aan deze landen.

Het bezoek van de heer Bosman is onderdeel van een reeks kennismakingsbezoeken tussen de gevolmachtigde minister en de commissieleden welke bedoeld zijn om de goede verstandhoudingen en dialoog tussen Nederland en Curaçao te onderhouden.

Tijdens zijn bezoek in Nederland afgelopen december heeft premier Gerrit Schotte een vergadering bijgewoond van de commissie KR, waarbij hij het regeerakkoord heeft besproken.