Drie Dolle Dwaze Dagen - EU monitor

EU monitor
Sunday, October 25, 2020
calendar

Drie Dolle Dwaze Dagen

Source: K. (Kees) Verhoeven i, published on Sunday, September 23 2012, 1:34.

De week na de verkiezingen van 12 september 2012 valt het best samen te vatten als de Drie Dolle Dwaze Dagen.

Prinsjesdag

Het begon op dinsdag 18 september met Prinsjesdag. En die was anders dan anders. Na de verkiezingen maar met de oude Tweede Kamer en met een demissionair kabinet. En met een begroting uit de lente: het vijfpartijenakkoord van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks. Wel was er de traditionele Troonrede van onze Koningin. Overigens weer dezelfde Koningin die haar stevige rol in de -inmiddels al op gang komende- formatie had moeten afstaan. Dit op last van de Tweede Kamer.

U kunt zich voorstellen dat de sfeer in de Ridderzaal even anders was dan anders. Gelukkig kwam demissionair minister De Jager van Financiën later op de dag met een speciale Prinsjesdag-app en kon iedereen nadien even bijpraten op de Prinsjesdagborrel in Nieuwspoort.

Afscheid oude Tweede Kamer

De volgende dag namen we afscheid van liefst 51 collega-Kamerleden die om verschillende redenen niet meer terugkeren. Onder hen waren onze eigen Fatma Koser Kaya en Boris van der Ham. Boris had al eerder aangegeven dat hij honger had naar iets nieuws en Fatma viel helaas net naast de 12 zetels die D66 haalde. We zullen hun ervaring, kennis, kunde en komische noten in de Kamer enorm missen!

Dat geldt zeker ook voor onze kundige voorzitter Gerdi Verbeet die eveneens afzwaaide. En persoonlijk geldt het voor tal van collega's van andere partijen met wie ik heel plezierig heb samengewerkt. Zoals de PVV-ers Jhim van Bemmel en Leon de Jong. Ger Koopmans, Maarten Haverkamp en Bas-Jan van Bochove van het CDA. De VVD-ers Charlie Aptroot en Afke Schaart. PvdA-er Sharon Dijksma en GroenLinksers Bruno Braakhuis, Arjan El Fassed en Ineke Van Gent. Ik weet het, zo is het leven (in de politiek). Maar toch.

Beëdiging nieuwe Tweede Kamer

Donderdag kwam een eind aan deze parade van plichtplegingen met de installatie van de nieuwe Tweede Kamer. Zo bijzonder als de eerste keer in 2010 was het natuurlijk niet. Maar het moment dat je zegt "Dat verklaar en beloof ik" is toch het officiële begin van een nieuwe periode als volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer.

De D66-fractie mocht vier nieuwe collega's verwelkomen: Vera Bergkamp, Paul van Meenen, Steven van Weyenberg en Sjoerd Sjoerdsma. Lees hier meer over hen. Direct na de beëdiging was het debat over de verkiezingsuitslag met als resultaat dat de heren Bos en Kamp aan de slag gaan als formateurs van een VVD-PvdA kabinet.

Aan de slag!

Dat wil niet zeggen dat er voor D66 nu rustige tijden aanbreken. Integendeel. Komende week gaan we gewoon aan het werk. Dinsdag verdedig ik in de Eerste Kamer de initiatiefwet OV in de G4 (met SP, GroenLinks en PvdA) en woensdag behandelt de Kamer niet alleen twee wetten van demissionair ELI-minister Verhagen maar is er ook een Politiek Café over het spoor van D66 Utrecht.

Kortom: aan de slag!